Prenošenje godišnjeg odmora nakon rodiljnog i roditeljskog dopusta

Osnovno je pravilo da se godišnji odmor, stečen u jednoj kalendarskoj godini, može iskoristiti najdalje do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine.

Izuzetak od pravila je ako radnica nije mogla koristiti godišnji odmor zbog rodiljnog i roditeljskog dopusta, onda se neiskorišteni godišnji odmor može koristiti do kraja sljedeće kalendarske godine. Znači godišnji odmor iz 2015. može se koristiti najdalje do 31. 12. 2016. godine.

Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu uređeno je člankom 84. Zakona o radu.

Kolektivnim ugovorima za zaposlenike u osnovnoškolskim (članak 26.) i srednjoškolskim (članak 37.) ustanovama uređeno je da se godišnji odmor radnika u pravilu podudara s odmorom učenika.

Člankom 228. stavkom 1. točkom 15. Zakona o radu kao teži prekršaj poslodavaca propisan je slučaj kada poslodavac radniku ne omogući korištenje godišnjeg odmora na način i pod uvjetima propisanima u članku 84. Zakona o radu.

Može li zaposlenik koristiti cijeli godišnji odmor za vrijeme nastave i  može li škola u tom slučaju zaposliti zamjenu?

Primjer iz prakse:

Rješenjem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje radnica je ostvarila pravo na  roditeljski dopust do 16. 9. 2016. godine. Radnica nije koristila godišnji odmor u 2015. i 2016. godini. Pretpostavimo da radnica ostvaruje pravo na 30 dana godišnjeg odmora i da je zaposlena na radnom mjestu učitelja/nastavnika.

Uzimajući u obzir odredbe kolektivnog ugovora i Zakona o radu radnica može početi koristiti godišnji odmor iz 2015. godine dana 19. 9. 2016. u trajanju od 30 radnih dana. Radnica mora koristiti cijeli godišnji odmor iz 2015. godine za vrijeme nastave, jer u protivnome ne bi iskoristila godišnji odmor do 31. 12. 2016., odnosno godišnji iz 2016. do 30. 6. 2017.

Za vrijeme trajanja godišnjeg odmora u konkretnom slučaju, škola može zaposliti zamjenu do povratka radnice na rad.

Godišnji odmor za 2016. godinu radnica bi koristila za vrijeme zimskih, proljetnih  i ljetnih praznika i u tom periodu  škola ne bi imala pravo na zamjenu.

Zaključak:

U izuzetnim slučajevima radnici škola mogu koristiti cijeli godišnji odmor u vrijeme održavanja nastave, međutim kada je god moguće godišnji odmor treba organizirati na način da se isti poklapa s praznicima učenika odnosno kada neće biti potrebno zapošljavati zamjenu.

3 misli o “Prenošenje godišnjeg odmora nakon rodiljnog i roditeljskog dopusta

  1. Smiju li dvije osobe biti na istom radno mjestu (zamjena i osoba koja je na porodiljnom)? naime, osoba koja je na porodiljnom ima jako puno dana starog i novog godišnjeg. ne stigne ga iskoristiti samo praznicima. Što raditi?

    Sviđa mi se

    • U konkretnom slučaju nema radno-pravnih zapreka. Pitanje rada zamjene za vrijeme korištenja godišnjeg odmora je pitanje fiskalne odgovornosti. Osobno mislim da bi zamjena u Vašem slučaju mogla raditi do 15.6. (ako se radi o učitelju/nastavniku).

      Sviđa mi se

  2. Poštovani,

    ako je radnica na rodiljnom dopustu i nakon korištenja rodiljnog i roditeljskog dopusat se vraća na posao. Traži da iskoristi godišnji odmor koji joj se odobri.
    Ona osim toga preda zahtjev za korištenje plaćenog dopusta radi rođenja djeteta.
    Nije mogla koristiti prije, odnosno po rođenju djeteta odmah jer je bila na rodiljnom koji ne prekida radi korištenja plaćenog dopusta. Stoga bi po povratku koristila plaćeni dopust za rođenje djeteta 5 dana , zatim nadovezala godišnji odmor za prethodnu godinu. Slažete li se s praksom odobravanja plaćenog dopusta za rođenje djeteta godinu dana nakon rođenja?

    Sviđa mi se

Komentiraj