Prestanak ugovora o radu zbog nepolaganja stručnog ispita

Ne zadovoljava - strucni ispit

Stručni ispit učitelja, nastavnika i stručnih suradnika nije uvjet za zasnivanje radnog odnosa, međutim njegovo polaganje je uvjet za ostanak u radnom odnosu. Tko je dužan i u kojem roku položiti stručni ispit i na koji način se ugovor o radu otkazuje u slučaju nepolaganja stručnog ispita, pročitajte u tekstu koji slijedi.

Radni odnos u školi, na odgojno-obrazovnim poslovima s učenicima, mogu zasnovati: osobe bez radnog iskustva i stručnog ispita (dalje: pripravnik), osobe s radnim iskustvom duljim od 12 mjeseci, ali bez stručnog ispita (dalje: osoba s iskustvom) i pod određenim uvjetima osobe sa ili bez radnog iskustva koje imaju odgovarajuće obrazovanje, ali nemaju pedagoške kompetencije (dalje: osobe bez PK).

Pripravnički staž traje godinu dana. Nakon isteka pripravničkog staža, pripravnici su dužni u roku od godine dana,  računajući od dana isteka, položiti stručni ispit.  Pripravniku koji ne položi stručni ispit u navedenom roku, ugovor o radu prestaje istekom posljednjeg dana roka za polaganje stručnog ispita.

Osoba s iskustvom dužna je položiti stručni ispit u roku od godine dana od zasnivanja radnog odnosa. Ako u roku od godine dana ne položi stručni ispit, radni odnos će prestati istekom posljednjeg dana navedenog roka.

Osobe bez PK dužne su u roku od dvije godine od zasnivanja radnog odnosa steći pedagoške kompetencije i položiti stručni ispit. Ako u navedenom roku ne steknu pedagoške kompetencije i ne polože stručni ispit, radni odnos prestaje istekom posljednjeg dana roka od dvije godine.

Na koji način ugovor prestaje?

Ugovor o radu prestaje, po sili zakona, istekom roka za polaganje ispita. Odredbe Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u konkretnom slučaju se primjenjuju kao specijalne, u odnosu na odredbe Zakona o radu. Ravnatelj će nastavniku ili stručnom suradniku koji nije položio stručni ispit uručiti obavijest o prestanku radnog odnosa zbog nepolaganja stručnog ispita. Obavijest je deklarativnog karaktera i za nju nije potrebna suglasnost školskog odbora i radničkog vijeća.

Navedeno stajalište zauzeo je i Vrhovni sud u presudama od 18. studenog 2014. i 21. listopada 2015.

Zaključak

Škola je dužna prijaviti radnike za polaganje stručnog ispita, dok su radnici dužni položiti stručni ispit u gore navedenim rokovima.

S obzirom na to da radni odnos može prestati po sili zakona ako osoba ne položi stručni ispit do posljednjeg dana roka, bilo bi dobro da se ta situacija predvidi ugovorom o radu.

12 misli o “Prestanak ugovora o radu zbog nepolaganja stručnog ispita

  1. Poštovani,
    mora li u ugovoru u radu biti baš biti navedeno da se treba položiti stručni ispit u roku? Meni nije pisalo, ali sam položila sve u roku. Vidim da ste napisali da bi bilo dobro da se ta situacija predvidi ugovorom o radu, ali ne vidim da piše nigdje da je obavezno.

    Sviđa mi se

  2. Poštovani,

    radio sam godinu dana kao pripravnik stručni suradnik i trenutno sam nezaposlen. Škola me prijavila na stručni ispit, no neću moći biti u mogućnosti polagati ga na prvom roku. Preostaje mi samo još jedan rok nakon toga i zanima me ako sam nezaposlen mogu li se sam prijaviti na taj ispit i platiti ga? Druga stvar koja me zanima je, postoje li kakve SANKCIJE ukoliko ne položim stručni ispit nakon godinu dana što sam radio u školi kao pripravnik. Primao sam novčanu naknadu s burze tri mjeseca nakon rada.

    Je li obvezno polagati stručni ispit nakon pripravništva ako ne radim više u toj školi? Je li moguće ako ne položim sad stručni ispit da me zaposli druga škola i da onda idem polagati stručni ispit u sljedećoj godini dana.

    Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru

    Sviđa mi se

  3. Poštovani,
    uključuje li i bolovanje produženje roka i postoji li propis – koliko takvo bolovanje mora trajati?
    I može li situacija/činjenica da je bio lockdown pa su neki rokovi propali također biti razlogom produljenja roka?
    Hvala!

    Sviđa mi se

  4. Poštovani,
    imam jedno kratko pitanje pa bih lijepo molila odgovor. Pripravnički sam staž odradila u srednjoj školi (zamjena za rodiljni). S obzirom na to da sam kasnije u pravilu radila na dužim ili kraćim zamjenama u osnovnim školama, mogu li stručni ispit polagati u osnovnoj školi?
    Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

    Sviđa mi se

    • Ako ste uredno odradili pripravnički staž u jednoj školi, nema zapreke da Vas druga škola u kojoj budete na zamjeni (osnovna ili srednja) prijavi za polaganje stručnog ispita. Bitno je da iz škole u kojoj ste odradili pripravnički staž imate potrebnu dokumentaciju (popunjena TISKANICA SI-2 i dnevnik stažiranja).

      Sviđa mi se

  5. Poštovani, ako sam dobro shvatila, ne polozim li stručni ispit do posljednjeg dana roka stručnoga ispita, a koji je, u kojem slučaju 10-ak dana od godine dana rada, prestajem s radom na posljednji dan roka stručnoga ispita?
    Može li ravnatelj nakon toga zaposliti istu osobu na rok od 60 dana?
    Što je sa svakim sljedećim zapošljavanjem?
    Unaprijed hvala!

    Sviđa mi se

  6. Poštovani,
    počela sam raditi kao stručni suradnik u školi na kraju rujna 2017.godine. Imam godinu dana iskustva u struci pa se ne vodim kao pripravnik. Ispit pri AZOO mi je prijavljen za rok od 10.2. do 10.4.2018. godine.
    U slučaju da ispit ne položim u ovom roku da li mi slijedi otkaz krajem rujna 2018. ili bi imala pravo izaći na jesenski rok koji započinje 10.listopada (dakle ispit bi mi bio prijavljen prije isteka roka od godine dana)?
    Zahvaljujem na odgovoru

    Sviđa mi se

  7. Kolega što mislite o situaciji gdje bi učiteljica koja neće na vrijeme položiti stručni, uzela neplaćeni dopust (uz odjavu na HZMO i HZZO), a za vrijeme kojeg prava i obveze iz radnog odnosa miruju? Bi li time efektivno mogla produžiti vrijeme za polaganje stručnog ispita?

    Sviđa mi se

    • Osobno bi razlikovao dvije situacije.
      1) Kada je osoba stekla uvjeta za polaganje stručnog ispita i na dva sljedeća roka nije uspjela položiti stručni ispit, pa traži neplaćeni dopust da dobije vrijeme do trećeg ispitnog roka. Mišljenja sam da bi u tom slučaju ugovor o radu trebao prestati, po sili zakona, i u vrijeme trajanja neplaćenog dopusta (postavlja se i pitanje zašto bi poslodavac odobrio takav neplaćeni dopust).

      2) Kada je osoba odmah po isteku pripravničkog staža koristila pravo na neplaćeni dopust. U tom slučaju vrijeme provedeno na neplaćenom dopustu ne bi računao u vrijeme u kojem je pripravnik dužan položiti stručni ispit.

      Sviđa mi se

      • Postoje razne situacije kad ravnatelj želi zadržati osobu na mjestu koja iz opravdanih razloga nije stigla pripremiti ispit (2 smrti u obitelji u kratko vrijeme itd.). U svakom slučaju zanimljiva situacija.

        Zahvaljujem na odgovoru.

        Sviđa mi se

Komentiraj