Tajnik škole – stručni suradnik

Multiethnic Group of Hands Raised with Blackboard

Od 3.11. do 3. 12. 2017. biti će otvoreno Savjetovanje s javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Uključimo se i pokušajmo nešto napraviti!

O statusu tajnika škole pisao sam prije nešto više od godinu dana i tada predložio uključivanje svih tajnika u procesu sljedećega e-Savjetovanja povodom izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Vrijeme je i da se tajnici škola aktivno uključe i zatraže da se njihov status izjednači sa statusom stručnog suradnika.

Ne očekujte pomoć sindikata ili udruga, ovo je posao koji morate obaviti sami.

Korak 1)

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/Dashboard

U gornjem desnom kutu nalazi se prijava (tko nema račun može se jednostavno registrirati klikom na ”registriraj se”).

Korak 2)

Nakon izrade računa i prijave u padajućem izborniku (Filtriraj po stanju) izaberite – ”Otvoren” i u padajućem izborniku (Filtriranje po instituciji) izaberite – ”Ministarstvo znanosti i obrazovanja” (zadnje na listi).

Korak 3)

Komentirajte.

Što sam napisao u e-Savjetovanju?

Povodom rezultata javne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u 2012. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na temu ”statusa i djelokruga rada tajnika škola” objavilo je sljedeće:

”Sukus prijedloga: u javnoj je raspravi ukazano na veliku odgovornost i obveze tajnika škole koji (uz ravnatelje) obavljaju najodgovornije poslove te je, s tim u svezi, predložena izmjena i dopuna Zakona na način da se urede sljedeća pitanja: (1) omogućiti napredovanje tajnika u zvanja mentora i savjetnika, (2) status tajnika izjednačiti sa statusom stručnog suradnika, (3) omogućiti stručno usavršavanje tajnika.

Prijedlog smatramo opravdanim, ali isti treba promatrati u sklopu trenutačnih financijskih sredstva osiguranih u državnome proračunu. Prijedlog će biti moguće implementiran tek kada ga poprati odgovarajuće proračunsko uređenje.”

 Od navedenog prijedloga prošlo je više od 5 godina.

Ako komparativno pogledamo ostale organizacije vidljivo je da su tajnici ministarstava/sudova/agencija/fondova/vatrogasnih zajednica službenici na rukovodećim pozicijama.

Radno mjesto tajnika škole je jedino radno mjesto čije postojanje Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, člankom 102.,  predviđa u svakoj školi.

Izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi trebale bi pružiti okvir za početak profesionalizacije radnog mjesta tajnika škole, prvenstveno zbog sustavnog mentoriranja novih osoba, odnosno mogućnosti napredovanja postojećih kako bi spriječili odljev tajnika škola.

Slijedom navedenoga predlažem dopunu članka 115. stavka 1. i 116. stavka 1. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi:

Članak 115.

(1) Učitelji, nastavnici, stručni suradnici, ravnatelji i tajnici školske ustanove imaju pravo i obvezu trajno se stručno osposobljavati i usavršavati kroz programe koje je odobrilo Ministarstvo.

Članak 116.

(1) Učitelji, nastavnici, stručni suradnici, ravnatelji i tajnici mogu napredovati u struci, odnosno zanimanju u najmanje tri razine i stjecati odgovarajuća zvanja.

Nakon provedene promjene, Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama trebalo bi uskladiti na način da se u članku 7. točka b) na odgovarajuća mjesta unese i tajnik škole.

 

Umjesto zaključka

Sretno svima!

30 misli o “Tajnik škole – stručni suradnik

  1. Ja to znam ali još su mnoge kolege tlačene pa pišu i zapisnike Vijeća roditelja.

    Zanima me kako je kod vas raspoređeno pisanje “Rješenja o tjednom i godišnjem zaduženju” – pretipkavate li to po nalogu ravnatelja ili oni to sve sami odrade (izračunaju i napišu Rješenje)????

    Sviđa mi se

  2. Ne mogu poslati sken, možda mi može moderator pomoći.
    Ali evo izvoda iz mišljenja koje je potpisala ministrica:
    “Napominjemo kako iz formulacije odredbe Pravilnika sukladno kojoj tajnik sudjeluje u pripremi sjednica i vodi dokumentaciju školskog odbora ne proizlazi da tajnik škole sudjeluje na sjednicama školskog odbora, a s obzirom da na istima ne sudjeluje nije obvezan niti voditi zapisnik na njima.
    Ujedno, naglašavamo kako tajnik škole sve svoje poslove obavlja unutar svog 40-satnog radnog vremena, a sukladno utvrđenom rasporedu radnog vremena….. predlažemo da se statutom škole uredi i pitanje vođenja zapisnika na sjednicama školskoga odbora.” Dopis je od 11. listopada 2017.

    Sviđa mi se

  3. Hvala adminu na aktivnosti ove teme. Vazno je da nas “vlastiti” zakon prepozna u vise od samo jednog clanka, i slazem se sa svim predlozenim jer se u njima predlaze ravnopravnost kao i odgovornost koje nosi radno mjesto tajnik

    Sviđa mi se

  4. u nekoliko navrata pokušala sam u dogovoru s nadležnim pomoćnicima ministra dogovoriti napredovanje i za tajnike kao i razradu koeficijenta za tajnike jer nije isto biti tajnikom osnovne škole i srednje škole, odnosno tajnikom u gimnaziji ili strukovnoj školi s jednim programom i strukovnoj školi s više programa. Dapače gospodinu Janjiću koji je bio voljan sam i pisano sve razradila ali došlo je do smjene i od tada ništa. Mislim da bi se trebalo osobno razgovarati s ministricom jer ovakvim dopisima i pisanim prijedlozima ništa se nije uspjelo postići. A o Sindikatu da i ne govorim jer oni se zalažu samo i isključivo za nastavnike

    Sviđa mi se

  5. Upravo sam to htjela napisati, krenulo je potpisivanje peticije Sindikata Atos – za povećanje koeficijenata administrativno – tehničkog osoblja škole. Obavijestite o tome sve Vaše kolege u drugim školama i naravno uključite se u što većem broju.

    Liked by 1 person

  6. konačno da smo progledali, jer ovo nije više izdrživo, koliko posla i odgovornosti, a plaća? Koma – koliko stručni suradnik, a da ne kažem ravnatelj ima veću plaću od nas! Imala sam inspekcija …. i sve se završava i
    dešava u tajništvu! Sve ispada da je naš posao!

    Liked by 1 person

  7. Nadam se da će se ovaj put uistinu uključiti tajnici škola u velikom broju, ako se sami ne izborimo za svoja prava, to neće učiniti nitko za nas. I ne treba o tome samo pisati kako bi i što bi bilo dobro, nego je potrebno da se konačno udružimo i djelujemo zajedno.

    Liked by 1 person

  8. Odlična inicijativa za svaku pohvalu, osim pojedinačnih uključivanja treba vidjeti mogućnost da se u raspravu uključe i zajedince – UTIRUŠ I HZOŠ, tek tada će to imati neku jaču snagu.

    Sviđa mi se

    • Hvala!
      2012. godine nisu bili uključeni UTIRUŠ i HZOŠ, međutim uključilo se 67 tajnika škola koji su učinili razliku. Što bi bilo da se uključilo 670 tajnika?
      Ako postoje argumenti zašto bi status tajnika škole trebalo izjednačiti sa statusom stručnog suradnika, onda ti argumenti govore bolje od bilo kojeg posrednika.

      Sviđa mi se

Komentiraj