Školska natjecanja u raljama birokracije

Zaporka

Svake godine krajem siječnja i početkom veljače provode se školska natjecanja. Može li se natjecanje provesti na jednostavniji i jeftiniji način? Pročitajte u tekstu koji slijedi.

Školska natjecanja provode se u skladu s Uputama za provedbu natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola koje donosi Agencija za odgoj i obrazovanje i posebnih uputa za svaki predmet.

Tko provodi školsko natjecanje?

Povjerenstvo koje imenuje ravnatelj škole na period do godine dana.

Koje su zadaće povjerenstva?

Organizirati i provesti natjecanje, te dostaviti izvješće i sve potrebne podatke povjerenstvu više razine u roku koji je naznačen u pravilima pojedinog natjecanja.

Što je potrebno za provođenje testa?

Ovisno o predmetu jedna ili više omotnica različitih boja, listić sa zaporkom i kemijska olovka plave boje (korištenje kemijske crne boje može biti razlog za eliminaciju u natjecanju iz geografije).

Nakon provedenog natjecanja što je potrebno dostaviti Županijskom povjerenstvu?

Praksa je ovdje različita i ovisi o predmetu. Za hrvatski jezik dovoljno je poslati tablicu putem elektroničke pošte, za matematiku se traže i testovi učenika koji se predlažu za županijsko natjecanje, dok se za geografiju traži kompletna dokumentacija učenika koji su sudjelovali na natjecanju.

Zaključak

Mišljenja sam da se provedbom školskih natjecanja troše nepotrebni materijalni resursi (omotnice i trošak dostave testova) i komplicira provedba natjecanja (listić sa zaporkom). Fizička dostava testova sa školskog natjecanja Županijskom povjerenstvu i korištenje zaporki neće eliminirati slučajeve u kojima mentor ”pomaže” učeniku, ali će poskupiti i usporiti rad svih ostalih. Školska razina trebala bi se bazirati na dobroj vjeri i načelu povjerenja u učitelje/nastavnike. Natjecanje bi trebalo provesti na isti način kako se provodi pisana provjera (bez korištenja omotnica). Testove bi ispravljalo Školsko povjerenstvo, a rezultati poretka bi se unosili u tablicu i dostavljali putem elektroničke pošte Županijskom povjerenstvu. Upute za provedbu natjecanja i smotri nisu mijenjane od 2010. (ranije godine nisam našao na internetu), bilo bi dobro da Agencija za odgoj i obrazovanje prilagodi Upute i definira univerzalna pravila za školska natjecanja iz svih predmeta.

3 misli o “Školska natjecanja u raljama birokracije

Komentiraj