Naknada za rad sindikalnog povjerenika i povjerenika radnika za zaštitu na radu

Tko ostvaruje pravo na naknadu za rad sindikalnog povjerenika i povjerenika radnika za zaštitu na radu? Pročitajte u tekstu koji slijedi.

6.3.2018. Sindikat Preporod objavio je sažetak s pregovora za granski kolektivni ugovor za srednje škole. Između ostaloga, raspravljalo se i o mogućnosti uređenja naknada za prekovremeni rad ako nenastavno osoblje obavlja poslove sindikalnog povjerenika.

Naknada za rad povjerenika

Prvi preduvjet da bi netko ostvario pravo na naknadu za rad sindikalnog povjerenika ili povjerenika radnika za zaštitu na radu je da bude izabran za obavljanje tog posla.

Naknada povjerenika za zaštitu na radu uređena je u oba granska kolektivna ugovora na isti način i ona iznosi četiri sata tjedno. Ako je povjerenik učitelj ili nastavnik, radne obveze se smanjuju ili povećavaju (ovisno o radnom vremenu)  u neposredno odgojno-obrazovnom radu za 2 sata i 2 sata u ostalim poslovima. Ako je povjerenik tajnik škole ili voditelj računovodstva,  ne ostvaruje  pravo na naknadu već na proporcionalno smanjenje radnih obveza zbog preuzimanja poslova povjerenika (koje nitko ne preuzima).

Naknada za rad sindikalnog povjerenika ovisi o činjenici koliko škola ima zaposlenika, preuzima li povjerenik prava i obveze radničkog vijeća i obavlja li i poslove povjerenika za zaštitu na radu. Koncept naknade identičan je onome opisanom kod sindikalnog povjerenika za zaštitu na radu.

Komparativni izračun naknade za rad povjerenika radnika za zaštitu na radu

Pretpostavimo da je nastavnik engleskog jezika, koji radi u punom radnom vremenu u srednjoj školi, povjerenik radnika za zaštitu na radu. Taj nastavnik oslobođen je od dva sata nastave iz engleskog jezika i dva sata ostalih poslova. Stvarni trošak su 4 sata tjedno. Pretpostavimo da nastavnik ima 10 godina staža i položen stručni ispit. Bruto 1 plaća iznosi ~8.600,00 kn.  Naknada za rad povjerenika (4 sata tjedno) iznosi 860,00 kn mjesečno ili 10.320,00 kuna godišnje. Naknada se isplaćuje svih 12 mjeseci jer navedeni sati ulaze u rješenje o tjednom i godišnjem zaduženju.

Pretpostavimo da je tajnik škole (VSS i 10 godina staža) povjerenik radnika za zaštitu na radu i da ostvaruje pravo na naknadu od 2 prekovremena sata tjedno (stvarno odrađeni sati – ne postoji potreba za više od 2 sata)  za obavljanje posla povjerenika za zaštitu na radu. Bruto 1 plaća u tom slučaju iznosi ~7.800,00 kn. Ako se tjedno isplaćuju 2 sata prekovremeno za poslove povjerenika naknada iznosi 585,00 kn mjesečno ili ~6200,00 kn godišnje. Naknada se ne isplaćuje svih 12 mjeseci zbog toga što nema isplate prekovremenih sati tijekom korištenja godišnjeg odmora.

Zaključak

Brojevi govore sami za sebe. Naknada koju bi MZO isplatio u slučaju da posao povjerenika obavlja tajnik škole ili voditelj računovodstva je osjetno niža nego što je to u slučaju učitelja ili nastavnika. Ako je povjerenik učitelj ili nastavnik njega je moguće osloboditi dijela poslova jer postoji druga osoba koja će te poslove preuzeti, međutim tajnika škole i voditelja računovodstva nije moguće rasteretiti jer ne postoji druga osoba.

U praksi je moguća situacija u kojoj je tajnik škole ili voditelj računovodstva izabran na mjesto sindikalnog povjerenika ili povjerenika radnika za zaštitu na radu. Uredno je prijavio svoje sate rada u COP-u, ali je zbog stava MZO-a o neisplati prekovremenih sati odustao od funkcije povjerenika i na njegovo mjesto je izabran nastavnik. S ciljem da se uštedi, u stvarnosti je došlo do povećanja troškova.

10 misli o “Naknada za rad sindikalnog povjerenika i povjerenika radnika za zaštitu na radu

  1. Uz sve navedeno, drage kolege tajnici zamislite još i situaciju da ste u školi i tajnik i voditelj računovodstva!!!
    Na moju žalost ja sam jedan od tih desetak takvih u republici Hrvatskoj i to već 21 godinu i boli koga ona stvar, a posebice one koji bi o tome trebali odlučivati.

    Sviđa mi se

    • Tajnici škola bi trebali težiti statusu stručnog suradnika, a ne cementiranju među administrativnim osobljem. Administrativno osoblje u školi je u različitim pozicijama i s različitim interesima (jedni žele napredovati, drugi žele spriječiti outsource i zadržati radno mjesto).

      Sviđa mi se

  2. Pohvale za članak i trud oko izračuna. Žalosno je da su tajnici toliko zakinuti u svojem poslu i da za njih nitko nema razumijevanja a zna se koliki posao odrađuju. Posla je svakim danom sve više i nitko to ne vidi i ne cijeni.

    Sviđa mi se

  3. Cestitam na objavi 🙂
    U mojoj skoli je praksa da nastavnici koji imaju ova zaduzanja imaju 4 sata manje u nastavi (ne 2 kako i vi navodite). Kolega koji je uz to i satnicar i razrednik ima jedva 10-ak sati u ucionici, a ima punu satnicu (dakle, 4 sata povjerenistva, 3 sata satnicarenja i 2 sata razrednistva).
    Cinjenica da se po skolama moze kako god, jer MZO sporo ili rijetko reagira (ili uopce ne reagira), a kontrole dolaze jedino na zahtjev.
    U svakom slucaju, pozdravljam Vas entuzijazam!

    Liked by 1 person

Komentiraj