Osnovica ili koeficijent – što je bitnije za izračun plaće?

20kn_2014_N_specimen

U javnosti se najviše priča o osnovici plaće. Predstavlja li ona najvažniji element za izračun plaće, pročitajte u tekstu koji slijedi.

Koja je osnovna formula za izračun bruto plaće u školi?

Osnovica x koeficijent x dodatak temeljem Sporazuma u obrazovanju i znanosti x radni staž (primjenjuje se na sve radnike)

Navedena formula može se uvećati za dodatak temeljem smjenskog rada, magisterija ili doktorata, za posebne uvjete rada itd.

(primjenjuje se na one radnike koji ispunjavaju uvjete za dodatak)

Kojim propisima su uređeni elementi iz formule?

Osnovica je uređena Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama i ona iznosi 5.421,54 kuna. O visini osnovice pregovaraju predstavnici sindikata i Vlade.

Koeficijent je uređen Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i ovisi o radnom mjestu i stručnoj spremi:

Tajnik škole VSS (1,212), VŠS (1,086);

Voditelj računovodstva VSS (1,232) , VŠS (1,086);

Učitelj/nastavnik/stručni suradnik bez položenog stručnog ispita VSS (1,124);

Učitelj/nastavnik/stručni suradnik s položenim stručnim ispitom VSS (1,325);

Učitelj/nastavnik/stručni suradnik mentor VSS (1,481) – 11.8% uvećanje;

Učitelj/nastavnik/stručni suradnik savjetnik VSS (1,614)  – 9% uvećanje u odnosu na mentora.

Sporazumom o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti iz 2006. godine uvećavala se plaća od 2007. do 2012. godine između 2% i 2,3%  i temeljem kumulativnog učinka taj dodatak danas iznosi 13,72%

Radni staž – Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama i granskim kolektivnim ugovorima propisano je uvećanje od 0,5%  plaće za svaku navršenu godinu radnog staža (1 godina radnog staža = 1 godina rada u punom radnom vremenu).

U kojem propisu je uređena formula za izračun koeficijenta složenosti radnog mjesta?

Zakonom o plaćama u javnim službama (iz 2001. godine) uređeno je da se vrijednost koeficijenata radnih mjesta utvrđuje uredbom Vlade.  Prijedlog uredbe dostavlja se na prethodno mišljenje:

  • Ministarstvu financija,
  • ministru nadležnom za pojedinu javnu službu i
  • sindikatu.

Zakonom su propisani i rasponi koeficijenata, ovisno o stručnoj spremi, pa za radna mjesta I. vrste (VSS) raspon iznosi od 1,05 do 3,50.

A gdje je formula?

Kao što je iz priloženoga vidljivo formula kojom bi se utvrdio (ili barem pokušao utvrditi) koeficijent složenosti određenog radnog mjesta ne postoji. Znači li to da su koeficijenti određeni ”odokativnom metodom”?

Zaključak

Umjesto fokusiranja na ključno pitanje kako vrednovati nečiji rad u javnom sektoru, kojim kriterijima i u kojim omjerima se rukovoditi prilikom izračuna koeficijenata, mi u fokusu imamo raspravu o uvećanju osnovice za izračun plaće.

Sljedeći put kada se otvori pitanje koliko treba povećati osnovicu, radije postavite pitanje: Kojim kriterijima ste se rukovodili kada ste odredili moj koeficijent?

5 misli o “Osnovica ili koeficijent – što je bitnije za izračun plaće?

    • u tekstu se nigdje ne spominje ova kategorija:
      9. učitelj, nastavnik, stručni suradnik, odgajatelj – bez odgovarajuće vrste obrazovanja 1,124

      drugim rijecima, ako se na natjecaj za npr, nastavnika matematike nije nitko prijavio iz te struke, nego je zaposlena osoba koja ima VSS, ali neke druge struke, ima li ta osoba pravo na koeficijent 1,124 ili se primjenjuje neki drugi koeficijent?

      Sviđa mi se

      • Ako zaposlena osoba iz primjera ima VSS, ostvarila je pravo na koeficijent 1.124. Osoba ima odgovarajuću razinu obrazovanja (VSS/diplomski studij), ali nema odgovarajuću vrstu obrazovanja (matematiku).

        Sviđa mi se

  1. Izvrstan osvrt na nepravdu koja postoji i više od 20 godina koliko ja radim i svaki nas put ušutkaju obećanjima da će se stvari riješiti i da ćemo se zvati ne znam ni ja kako da bi opravdali povećanje koeficijenta tajnika i nikad ništa osim sve većeg obima posla i odgovornosti. No tko nam je kriv mogli smo ići u pravosuđe ….

    Liked by 1 person

Komentiraj