Gdje je zapelo povećanje koeficijenata za tajnike škola?

Kada će Vlada usvojiti izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama? Zamolio sam Sindikat Preporod i Sindikat hrvatskih učitelja za komentar.

Ovim putem ističem da osobno podržavam povećanje koeficijenta i za kolege – voditelje računovodstva, ali pišem samo o koeficijentu za tajnike škola zato što je blog Tajnik škole pokrenut ”s ciljem afirmacije profesije tajnika škole”.

Pozdravljam svaku konstruktivnu aktivnost!

Vezano za naše koeficijente, sindikate sam zamolio da odgovore na dva pitanja:

1) Koje radnje je Vaš Sindikat poduzeo za povećanje koeficijenta tajnika škola?

2) Tko (Sindikat ili Vlada) je predložio (novi – 1,27) koeficijent i na temelju kojih kriterija je taj koeficijent određen?

Odgovor Sindikata Preporod

Mi smo organizirali prosvjed ”Svi smo mi posebni” i stalno upozoravali preko medija.

Sve informacije su u Glasilu Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod i na web stranici Preporoda.

Iznose koeficijenata je određivala Vlada.

Odgovor Sindikata hrvatskih učitelja

U Sindikatu hrvatskih učitelja, provodimo redovne edukacije članova na terenu tako da smo jako dobro upoznati s problemima koji tajnike i računovođe muče u školama.

Potaknuti opravdanim nezadovoljstvom tajnika i računovođa odlučili smo se pokrenuti akciju na način da prikupimo što veći broj dopisa kojima ćemo Vladi RH i resornom ministarstvu ukazati na probleme s kojima se oni susreću te tražiti povećanje koeficijenata.

Mi već dugo u MZO-u upozoravamo da su vaši koeficijenti premali, a odgovornost prevelika, što ne moram niti posebno naglašavati jer nam je to svima dobro poznato.

Dakle, Sindikat hrvatskih učitelja uputio je, 21. prosinca 2017.g., poziv tajnicima i računovođama da se uključe u  akciju za povećanje koeficijenata.

Akcija je osmišljena tako da su tajnici i računovođe pozvani nadopuniti dopise koje smo mi pravno argumentirali, a u svakom dopisu ostavili smo prazno mjesto da se dopis može nadopuniti sa osobnim iskustvom rada u školi, opsegom posla te problemima s kojima se susreću.

Zbog velikog interesa i odaziva na akciju Sindikata hrvatskih učitelja radi povećanja koeficijenata za tajnike i računovođe, rok za dostavu dopunjenih dopisa pomakli smo dva puta.

Udruga tajnika i računovođa u školstvu također se priključila akciji te je nacrt dopisa, koji je trebalo nadopuniti, uz naše odobrenje, stavila na svoje stranice.  Smatramo da samo zajedništvom i suradnjom na terenu možemo utjecati na promjene u sustavu.

Ukupno je pristiglo više od 600 dopisa koje smo 24. svibnja 2018.g. predali Vladi RH i MZO-u.

MZO nije se očitovalo te je, nakon više požurnica, Vlada RH je ponovila MZO-u dopis da se očituju na naše zahtjeve.

MZO nam je napokon 23. studenog 2018.g. elektroničkim putem poslalo dopis sa Prijedlogom Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova i u javnim službama. U obrazloženju Prijedloga Uredbe jasno je navedeno da je „Ministarstvo zaprimilo brojne zahtjeve radnika koji obavljaju ove poslove tajnika, računovođa i administrativno-financijskih radnika za povećanjem koeficijenta zbog porasta obima i složenosti poslova“.

 Nadalje, novi Prijedlog Uredbe, kojim se predlažu isti koeficijenti (u odnosu na tajnike i računovođe) kao i u prethodnom Prijedlogu Uredbe,  također u obrazloženju naglašava da su zaprimljeni brojni zahtjeve radnika koji obavljaju ove poslove tajnika, računovođa i administrativno-financijskih radnika za povećanjem koeficijenta zbog porasta obima i složenosti poslova“ poslan nam je 19. ožujka 2019.g.

Na oba prijedloga smo se očitovali te ukazali da nam je drago da su uvažili i potvrdili opravdanost naših zahtjevano s koeficijentima predloženima od strane Vlade RH nismo se složili i tražili smo hitni sastanak u MZO-u. Dakle, oko visine koeficijenata se ne slažemo, ali sastanci u MZO-u i dalje traju, a cilj nam je povećati koeficijente.

Jasno da Vlada sama jednostrano donosi Uredbu, no uvažavanje opravdanosti naših zahtjeva prvi je korak prema povećanju jer smo po prvi put dobili i konkretnu ponudu, no s kojom nismo zadovoljni.  Stoga je Sindikat hrvatskih učitelja, na svojim tijelima, donio odluku da ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima za povećanje koeficijenata zaposlenika ustanova za odgoj i obrazovanje, idemo u niz prosvjednih akcija u kojima moramo pokazati zajedništvo i borbu jednih za druge jer škole moraju funkcionirati kao jedinstven organizam.

 

12 misli o “Gdje je zapelo povećanje koeficijenata za tajnike škola?

  1. Dakle, na “famoznom” seminaru u organizaciji Agende nije se pojavio niti jedan predstavnik MZo jer su baš dan prije saznali da moraju biti na nekom drugom mjestu. Od nazočnih je bila gđa Fadila Bahović koja više od godinu dana nije u MZO i koja je govorila o koeficijentima. Zaključak je da se tajnicima vraća onih oduzetih 3%, te da se VSS za tajnika i računovođu izjednačuje.
    Predstavnica sindikata učitelja ništa nije novog rekla osim da su se on trudili ali……
    Eto.
    Pa da zaključimo: ako si sam ne pomogneš neće ti nitko

    Sviđa mi se

  2. SHU neka prvo izbori korekcije koeficijenata za tajnike i računovođe, a onda neka se bori za povećanje koeficijenata svima u školi kao ”jednom organizmu” . Dobro pamtimo kako su pristajali na selektivna povećanja koeficijenata za učitelje i smanjenja koeficijenta ostalima. pa se pitam zašto tada nije bilo bitno funkcionirati kao jedan organizam??? Jeli ovo sada naknadna pamet SHU-a?? Bojim se da nije već da ucjenjuju MZO pa ne podržavaju korekcije prema tajnicima i računovođama ako istovremeno ne dobiju i korekcije za učitelje. Naravno da bi u tom slučaju povećanje naših koeficijenata bilo samo kozmetika,

    Sviđa mi se

  3. Nema druge dok se mi sami ne pobunimo! Osobno sam slala mailove Sindikatu hrvatskih učitelja… mogu samo reći da mi je od istih bilo mučno – sve do reda floskule – shvaćamo da ste jadni, nedovoljno plaćeni… ali čekajte… sada se borimo za ovo ili ono pravo… kada bude red na vama, liti ćemo krv, znoj i suze… da, upotrijebili su upravo taj izraz ”krv, znoj i suze”…
    I uporno ništa…. Molim vas sve kolege, koji imalo držite do sebe da prestanete biti članovi bilo kojeg sindikata učitelja, nastavnika, profesora.. ne zato jer smo protiv učitelja, nipošto, već stoga što mi tajnici i računovođe vrijedimo njihovim sindikatima samo kao sredstvo manipulacije, kao stavka na kojoj će se raditi kompromisi… nije do učitelja, do sindikata je… Znam da imamo svoj sindikat, ali ne poznajem ni jednog kolegu koji je u njemu i iskreno, predsjednik mi se ne čini niti vjerodostojan niti čvrstog stava… Trebali bi pronaći pravoga vođu, ne bezglavo čekati da nas još jednom sažvaču i ispljunu…

    Sviđa mi se

  4. Naravno da je tužno da tajnik škole s VŠS i 37 godina staža ima plaću 5.800 kuna.
    Uzimajući u obzir činjenicu da se poslovi tajnika ne mogu uspoređivat s drugim poslovima u javnim službama jer je to vjerojanto jedino radno mjesto gdje službenik radi toliko različitih poslova, koji uključuju različitu zakonsku regulativu te se ne može konkretno biti “tajnik škole”, već u velikom djelu radnog vremena obavljaš poslove službenika za informiranje, osobe za zaštitu osobnih podataka, informatora za sve. Tu ne postoji uredovno radno vrijeme, već si na raspolaganju učenicima, roditeljima i učiteljima osam sati dnevno. Uz sve svaštarenje, prekidanje, ometanje moraš biti ljubazan, vedar, uvijek na raspolaganju, točan i nepogrešiv. Korištenje punog godišnjeg odmora ? (nemoguća misija). Eto radimo to jer smo savjesni i vezali smo se za to radno mjesto.
    Savjet mlađim osobama koji rade na tim poslovima: izađite iz tog sustava i tražite posao u privredi?! U tom sustavu niti ste uvažavani, niti nagrađeni.
    Možda se vas sjeti neko dijete (kad odraste i shvati vrijednosti) i kaže vam dobar dan ili pita kako ste, jer ste tom istom djetetu nebrojeno puta zvali roditelje, presvlačili mokru i od svoje djece donosili suhu odjeću, brisali nos,čistili ranu,tješili ga i sjedili uz njega dok mu nije bilo dobro, a roditelja nema, pa nema… Vjerujte, neki će kad odrastu okrenuti glavu kad vas sretnu.

    Sviđa mi se

  5. Interesantan je odgovor sindikata, zbog kojih je i to malo povećanje tj. vraćanje na razinu iz 2001. godine stopirano. I u studenom 2018. i u ožujku 2019. na prijedlog Vlade za povećanje koeficijenata tajnicima sindikati su tražili i povećenje za nastavni kadar i ukazali da će”parcijalno povećanje koeficijenata određenim skupinama zaposlenika uzrokovati još i veće nezadovoljstvo zaposlenika”. Pitam se zašto na taj način nisu reagirali kad je u više navrata u istom trenutku tajnicima smanjivan koeficijent složenosti poslova, a nastavnom kadru povećan. Zbog svega navedenog, tj. zbog položaja tajnika kako materijalnog tako i statusnog u odnosu prema nastavnom kadru, potražio sam i našao drugi posao izvan sektora odgoja i obrazovanja. Naravno prije nego što sam otišao, uz sve druge poslove odradio sam i provjeru vjerodostojnosti diploma svih zaposlenih.

    Sviđa mi se

    • Čestitam kolega, to je jedini ispravni način. Ja svim mladim kolegama i kolegicama savjetujem da bježe iz škole glavom bez obzira. I ne okreći se sine! To je, nažalost, jedini način da izbjegnu diskriminaciju. Upravo mi je pedagoginja uručila Odluku o napredovanju u savjetnicu što ima svoje sasvim konkretne materijalne posljedice u vidu barem 2.000,00 kn veće plaće. Također, 01.10. moram po sili zakona ići u mirovinu. Da nismo diskriminirani mogla bih kao i nastavnici i ravnatelj ostati raditi do 31.08. 2020. godine. I to ima svoje sasvim konkretne materijalne posljedice jer 20.12. bih navršila 25 godina radnog staža u djelatnosti što znači 3.800,00 kn jubilarne nagrade manje…i tako dalje…i tako dalje…u Južnoj Africi to zovu apartheid. Kako se to zove kod nas?

      Sviđa mi se

  6. Ja idem u mirovinu za dvije godine i ne znam koliko će sve to trajati. Zaista je predugo vrijeme od kada su nam skinuti naši koeficijenti a učiteljima povećani.
    Željela bi da ubuduće za nove tajnike mlade dođe neko bolje vrijeme jer posla je stvarno previše a plaća tako mala, odgovornost velika i sve više posla svake godine. Ako Vlada i poveća koeficijent što će biti sa svim prošlim godinama kada smo zakinuti. Moje je mišljenje da bi trebala ići zajednička tužba da nam se vrati razlika između sadašnjeg i povećanog koeficijenta, naravno ako će do toga doći. Vlada treba naučiti da nečije pogreške ne mogu ostati samo na papiru zapisane, jer je netko izostavio tajnike u školama u Uredbi o koeficijentima.
    Ako se mi samo ne ćemo izboriti mislim da nam netko drugi neće pomoći.

    Sviđa mi se

Komentiraj