Rast koeficijenata u prosvjeti

IMG_20190905_125316

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u petak 5. 9. 2019. organizirali su prosvjed s ciljem povećanja koeficijenata zaposlenika u školstvu u visini od 6.11%.

Linearno povećanje koeficijenata svim zaposlenicima

Ono što se danas linearno poveća, to se sutra može linearno i spustiti, te zbog toga nisam pristalica linearnog povećanja koeficijenata.

Već sam pisao da plaću čini umnožak osnovice i koeficijenta složenosti poslova.  Dok je logično da se osnovica linearno povećava zato što se primjenjuje na sve zaposlenike, koeficijent složenosti poslova treba utvrditi posebno za svako radno mjesto.

Linearno smanjenje/povećanje koeficijenata iz 2013. i 2014.

Od 2001. do 2013. koeficijent tajnika škole (VSS) i učitelja/nastavnika/stručnih suradnika s položenim stručnim ispitom (VSS) bio je identičan i iznosio je 1.25.

Linearnim spuštanjem koeficijenata u 2013. godini (u vrijeme povećanja opsega poslova uvođenjem COP-a) tajnicima škola i voditeljima računovodstva koeficijent je smanjen za 3% dok je nastavnom osoblju povećan za 3% i u 2014. za dodatnih 3%.

Nakon perioda od 12 godina (do 2013.) kada su tajnici škola i učitelji nastavnici imali isti koeficijent, u razdoblju od samo 13 mjeseci razlika u koeficijentu složenosti popela se na 9%.

Otvorena pitanja prilikom određivanja koeficijenata složenosti poslova

U privatnom sektoru radnici (iste razine obrazovanja i staža) nemaju jednaku plaću.

Otvorena pitanja za nastavno osoblje:

Imaju li svi nastavni predmeti istu razinu složenosti priprema (matematika, etika, fizika, vjeronauk, povijest, tjelesna i zdravstvena kultura itd.)?

Konkurira li za svako radno mjesto u školi isti broj kandidata (informatika, hrvatski jezik, filozofija, njemački jezik itd.)?

Koje nastavne profesije su tražene i u privatnom sektoru i koliko tamo zarađuju?

Otvoreno pitanje za nenastavno osoblje:

Koliko ljudi u ministarstvu/agenciji je potrebno kako bi obavljali poslove koje tajnik škole/voditelj računovodstva obavlja sam?

Kakav model želimo?

Hoćemo li zadržati trenutačni model ”odokativnog” određivanja koeficijenata složenosti poslova (koji se bazira na proračunskim prihodima/rashodima u sljedećoj fiskalnoj godini) ili je vrijeme da se razgovara o drugačijem modelu u kojem je koeficijent, odnosno plaća definirana na temelju jasnih kriterija.

Ako u 2019. radim veći broj poslova i njihova složenost se povećava u odnosu na 2012. godinu, kako je moguće da imam niži koeficijent složenosti poslova?

2 thoughts on “Rast koeficijenata u prosvjeti

 1. Nažalost niti ove godine nije se uspjelo u vraćanju koeficijenta za tajnike. Očito nismo nikome važni, ali važno je da posao mora biti napravljen …
  Izgleda da ću ja prije u mirovinu nego će netko shvatiti kakav je posao tajnika škole …
  Žao mi je da se prave razlike u istoj grani djelatnosti među zaposlenicima …
  Želim nam svima sretan početak nove školske godine …
  Marija Šanjek, tajnica škole

  Sviđa mi se

  • Da sindikati imaju drugačiji pristup radnom mjestu tajnika škole do te razlike nikad ne bi došlo.Međutim, radno mjesto tajnika škole smatra se niže vrijednosti od radnog mjesta učitelja i računovođe.
   Nastavno, ne samo da nas ne uvažavaju kao stručnjake, već i degradiraju svojim postupcima.Od same škole, od sindikata i u konačnici zakonodavca.Za mojih 36 godina rada u školi prošla sam razne vaze odnosa prema radnom mjestu tajnika.Važni smo i odgovorni samo onda kad nas posjećuju inspekcije i kad se traži odgovornost.Vrlo žalosno.
   Branka Moržanj, dipl.iur.,tajnica škole

   Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s