Dostava platne liste

platna lista

Stupanjem na snagu Uredbe o dopunama uredbe o sadržaju, načinu prikupljanja i obrade, te mjerama zaštite podataka u registru zaposlenih u javnom sektoru (NN 57/20), dalje: Uredba, mijenja se način na koji škole dostavljaju platnu listu zaposlenicima.

Koja je novina u načinu dostave platne liste?

Svi zaposlenici koji su se registrirali u sustavu e-Građani (u poslovnicama FINE) platnu listu bi trebali  dobiti u svoj Osobni korisnički pretinac (OKP).

Gdje se definira način dostave platne liste?

U Registru zaposlenih u javnom sektoru, pod ”detaljima zaposlenika” moguće je definirati slanje platne liste.

Za one zaposlenike koji su registrirani u sustavu e-Građani zadana vrijednost u Registru je ”Slanje isplatne liste u OKP”.

okp

Može li se platna lista dostaviti u fizičkom obliku?

Članak 1. Uredbe (kojim se dodaje članak 5.b) propisuje da zaposlenik koji ne može zaprimiti poruku u OKP može temeljem pisanog zahtjeva od škole zatražiti ispis platne liste. Zahtjev vrijedi od datuma podnošenja do opoziva.

U Fina registru moguće je definirati slanje plate liste na sljedeće načine:

slanje isplatne liste

Članak 3. Uredbe propisuje da će svi zaposlenici koji nemaju aktiviran OKP, a kojima se isplaćuje plaća putem Registra zaposlenih u javnom sektoru, aktivirati svoj OKP u sustavu e-Građani u roku od 30 dana od dana stupanja Uredbe. Uredba je stupila 23. 5. 2020.

Znači li navedeno da su se svi zaposlenici dužni registrirati u sustavu e-Građani?

Zatražio sam mišljenje Ministarstva uprave o primjeni članka 3. Uredbe i odgovor prenosim u cijelosti:

Svi zaposlenici u Sustavu centraliziranog obračuna plaća koji nemaju aktiviran Osobni korisnički pretinac trebaju ga aktivirati u roku propisanom Uredbom.

Državna tijela, odnosno javne službe iz Sustava centraliziranog obračuna plaća, dužna su omogućiti tehničke preduvjete za pristup zaposlenika Osobnom korisničkom pretincu putem NIAS-a koja su definirana Korisničkom uputom za aplikaciju NIAS.

Ako zaposlenik iz nekog razloga nije u mogućnosti zaprimiti poruku u Osobni korisnički pretinac, može podnijeti zahtjev za ispis obračunske isprave te će mu se od datuma podnošenja istog pa do opoziva (ili omogućavanja primitka poruke u Osobni korisnički pretinac) ispisivati obračunska isprava za isplatu plaće, naknade ili drugih primitaka iz Sustava centraliziranog obračuna plaća.”

Upute kako koristiti usluge u sustavu e-Građani

 

3 misli o “Dostava platne liste

  1. Dobar dan! Imam pitanje vezano uz platnu listu. Radim kao učiteljica u produženom boravku u Zagrebu, imam 7 godina staža te me zanima treba li mi na platnoj listi uz redovan rad i gradski dodatak od 2,24% pisati i dodatak za stručno-metodičku pripremu? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

    Lijep pozdrav,
    Ana

    Sviđa mi se

  2. Što napraviti kad zaposlenici ne žele otvoriti OKP? Bez obzira na razlog (a u ovom mom slučaju nastavnica “ne želi da ju još dodatno prati Veliki Brat” ?!) nemam ju načina natjerati da otvori OKP, zar ne? Uredba ne predviđa posljedice pa ne znam kako postupiti. Ravnatelj nema namjeru zamjerati se nastavnicima na tako trivijalnim stvarima.

    Sviđa mi se

Komentiraj