Anonimne prijave

22. svibnja 2021. stupile su na snagu izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji u kojima se mijenja način pokretanja i postupanja s anonimnim prijavama. Što se konkretno promijenilo, pročitajte u tekstu koji slijedi.

Prosvjetna inspekcija više neće postupati s prijavama koje ne sadrže osobne podatke o prijavitelju.

U nadzoru prosvjetne inspekcije identitet prijavitelja (i dalje) će biti skriven od djelatnika škole protiv kojeg je podnesena anonima prijava.

Moje je mišljenje da je (čuvanja) identiteta prijavitelja sekundarno, a primarno je trebalo raspravljati o tome koji je minimum dokaza odnosno indicija potreban da bi se pokrenuo inspekcijski postupak. Umjesto postavke da se svaki odgojno-obrazovni radnik mora braniti ako ga je netko prijavio, postavka da je svaki odgojno-obrazovni radnik ”nevin” dok ne postoje dokazi koji ukazuju na suprotno.

Praksa će pokazati hoće li ova promjena rezultirati s manjim brojem anonimnih prijava i pokretanja postupaka od strane prosvjetne inspekcije.

Jedna misao o “Anonimne prijave

 1. Poštovani,

  U Agronomskoj školi Zagreb učenici koji nisu išli na maturalac su morali ići u Jazbinu besplatno brati ljudima grožde oni koji nisu isli na maturalac.
  Naravno nje im bilo placeno.
  Milsim da bi trebalo prijaviti i firmu i skolu.
  Nije uredu da djeca koja nisu u mogucnosti ici na maturlaac moraju pratu grozde kao kaznu.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s