Preispitivanje ocjene

Zakon u odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (dalje: Zakon) člankom 76. daje mogućnost podnošenja zahtjeva učiteljskom/nastavničkom vijeću radi polaganja ispita pred povjerenstvom u slučaju da učenik nije zadovoljan zaključenom ocjenom. Zahtjev može podnijeti učenik ili roditelj učenika koji nije zadovoljan zaključnom ocjenom iz pojedinog nastavnog predmeta, i to u roku od dva dana od završetka nastavne godine.

Polaganje predmetnog ispita provodi se pred komisijom koju imenuje učiteljsko/nastavničko vijeće.  Način polaganja ispita škole uređuju statutom.

Postavlja se pitanje na koji način treba postupiti ako učenik nakon polaganja ispita pred povjerenstvom dobije nižu ocjenu  od one koja mu je zaključena.

Članak 76. Zakona  ne daje odgovor na to pitanje, već samo u stavku 4. propisuje da je ocjena povjerenstva konačna.

Smjernica za odgovor na postavljeno pitanje sadržana u članku 4. stavku 2. točki 2. Zakona gdje je propisano da se odgoj i obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi  temelji na jednakosti obrazovnih šansi za sve učenike prema njihovim sposobnostima.

Ako se učenik za vrijeme trajanja nastavne godine javi kako bi ispravio ocjenu s kojom nije zadovoljan i nakon odgovaranja dobije negativnu ocjenu, učeniku će ta ocjena biti upisana.

Primjenjujući načelo jednakosti mišljenja sam da bi se isti princip trebao primijeniti i kod učenika koji polaže predmetni ispit jer nije zadovoljan sa zaključnom ocjenom, odnosno ocjena povjerenstva trebala bi biti konačna bez obzira na zaključnu ocjenu koju je učenik imao prije.

Komentiraj