Pedagoške mjere – otvorena pitanja

Nakon objave članka o pedagoškim mjerama otvorena su pitanja koja sam odlučio obraditi u posebnom članku.

Treba li primijeniti odredbe Zakona o općem upravnom postupku na postupak donošenja pedagoških mjera?

Članak 3. stavak 2. Zakona o općem upravnom postupku (dalje: ZUP) propisuje da se ZUP na odgovarajući način primjenjuje ”i na svako drugo postupanje javnopravnih tijela iz područja upravnog prava, koje ima neposredan učinak na prava, obveze ili pravne interese stranaka, ako zakonom nije drukčije propisano.”

Iz navedenoga proizlazi da bi se odredbe ZUP-a mogle primijeniti i na postupanje koje nije upravni postupak.

Što je odgovarajući način primjene i propisuje li Zakon o odgoju i obrazovanju drugačije?

Članak 84. stavak 5. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (dalje: Zakon) propisuje da su ”opomena, ukor, strogi ukor i opomena pred isključenje mjere upozorenja koje se ne izriču u pravnom postupku.”

Izmjenama Zakona iz 2014. godine promijenjen je članak 86. i pedagoške mjere se od tada izriču kao mjere upozorenja, a službeni stav predstavnika MZO-a je već tada bio da se pedagoške mjere ne izriču u upravnom postupku.

U Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona iz 2018. objavljeno je ” jasnije se propisuje da su opomena, ukor, strogi ukor i opomena pred isključenje mjere upozorenja koje se ne izriču u upravnom postupku.”

Ako Zakon izričito propisuje da nešto nije upravna stvar, primjenjuje li se odredba članka 3. stavka 2. ZUP-a? Ako se primjenjuje, mogu li se na odgovarajući način primijeniti odredbe ZUP-a koje uređuju rješavanje upravne stvari (članak 96. – 104.)?

Uzimajući u obzir sve navedeno moje je mišljenje da se odredbe ZUP-a ne bi trebali primjenjivati na donošenje pedagoških mjera. Međutim, zbog postojanja tehničke pravne praznine (forma odluke nije definirana) odluku o pedagoškoj mjeri mogli bi strukturirati analogno formi rješenja iz ZUP-a (uvod, odluka, obrazloženje, uputa o pravnom lijeku).

Izmjenom Zakona cijeli postupak je trebalo pojednostaviti (dijelom automatizirati u e-Dnevniku) i propisati Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

Što su mjere upozorenja?

ZUP ne poznaje termin mjere upozorenja.

Zakon o prekršajima predviđa mjere upozorenja (opomenu i uvjetnu osudu).

Zakon o prekršajima u članku 42. stavku 1. definira i svrhu opomene, koja najbliže opisuje svrhu pedagoških mjera:

”Svrha je opomene da se počinitelju prekršaja uputi takva vrsta prijekora kad se s obzirom na sve okolnosti koje se tiču prekršaja i počinitelja radi ostvarenja svrhe prekršajnopravnih sankcija ne mora primijeniti kažnjavanje.”

Rok za podnošenje prigovora

Prema ZUP-u prigovor je pravni lijek koji se izjavljuje protiv radnje, a ne protiv odluke tijela (pedagoške mjere) kako je to zamišljeno u Zakonu.

Članak 84. stavak 5. Zakona propisuje: ”Na izrečene mjere učenik ili roditelj može podnijeti prigovor ravnatelju škole u roku od osam dana od dana izricanja.”

Pravilo je da žalbeni rok teče od dana saznanja, pa se u praksi postavlja pitanje što ako se odluka kasno dostavi učeniku ili roditelju? Problem bi trebalo riješiti izmjenom navedene odredbe Zakona.

Zaključak

Pretpostavljam da se od primjene ZUP-a u postupku donošenja pedagoških mjera odustalo kako bi se onemogućilo pokretanje upravnog spora, odnosno kako bi se rasteretili upravni sudovi od odlučivanja o pedagoškim mjerama.

Zbog problema koji postoje u praksi bilo bi dobro da se u sljedećim izmjenama Zakona razmisli o promjeni koncepta. Pedagoške mjere bi morale imati stvarnu pedagošku funkciju, a proces donošenja bi trebalo optimizirati za učitelje/nastavnike i stručne suradnike.

9 misli o “Pedagoške mjere – otvorena pitanja

 1. Ne slažem se. Svako javnopravno tijelo mora postupati u skladu sa zakonom. Ukoliko postupanje nije propisano zakonom o odgoju i obrazovanju to ne znači da se tijelo može ponašati slobodno kada postoji lex generalis u kojem je već uređeno postupanje. Osim toga zakon o prekršajima nikako se ne može primjenjivati na djecu pa ni njegove postupovne odredbe. Smatram da je postupak izricanja pedagoških mjera dovoljno pojednostavljen i da treba ostati korektiv djeci roditeljima ali i onima koji ih izriču. Upravo je tu bit primjene zakona o općem upravnom postupku.zaštita onih koji mjere izriču od samovolje roditelja ali i obratno. Sasvim je u redu da se samo najteže pedagoške mjere izriču u upravnom postupku i uživaju pojačanu pravnu zaštitu. No isto je tako sasvim očekivano da se na ostale pedagoške mjere primjene pravila postupanja iz zupa kada nisu nigdje pobliže uređena.

  Sviđa mi se

  • Primjena ZUP-a (‘čl.3. st.2. ”…ako zakonom nije drugačije propisano”) je isključena člankom 84. Zakona o odgoju. U članku ne piše da se Zakon o prekršajima primjenjuju na pedagoške mjere. Sadržaj ključnih dijelova (za pravnu zaštitu) odluke o pedagoškoj mjeri (obrazloženje i pouka o pravnom lijeku) propisani su Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoške mjere odnosno Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

   Sviđa mi se

  • Apsolutno se slažem. Ne vidim nikakva rezona da se različito tretiraju “mjere upozorenja” i mjera isključenja. Kakve to ima veze? To “ozbiljni” zakoni ne čine (kazneni, prekršajni), nego na jednak način tretiraju kaznena djela odnosno prekršaje i mjere upozorenja što je i logično. Smatram da sve pedagoške mjere treba jednoobrazno tretirati inače će biti još više pravnog kaosa (ako je to uopće moguće). A ako je već pametan netko smatrao da ih treba različito tretirati iz nekog, meni nedokučivog, razloga, tada si je trebao dati truda pa detaljno propisati postupovne odredbe(zna se da su one važne). Argument da je to propisano Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoške mjere ne stoji (što su to “ključni dijelovi tj. od kakvog su pravnog značaja?) jer ne samo što su te odredbe invalidne nego niti one postojeće nisu jasne (ja sam si morala članak 8. “prevesti” jer je onakav kakav jest neprimjenjiv tj. potpuno nerazumljiv i zbrda zdola).)

   Sviđa mi se

   • Meni je postupak za izricanje pedagoških mjera sekundaran u cijeloj priči. Ključno je što pedagoške mjere (osim isključenja iz škole ili premještaja u drugu školu koje se izriču temeljem ZUP-a) u pravilu nemaju pedagošku funkciju što cijeli posao oko izricanja čini uzaludnim.
    Npr. pedagoška mjera koja bi imala funkciju je ona koja daje negativne bodove na upis u srednju školu odnosno fakultet i ako učenik popravi ponašanje onda mu se takva pedagoška mjera može brisati.
    Ako ne postoji namjera da se koncept mijenja (znači da je kazna za učenika takva da spriječi neželjeno ponašanje), onda bi postupak trebalo automatizirati (e-Dnevnik) što je više moguće.

    Sviđa mi se

   • Kolega, meni postupak nikako ne može biti sekundaran. To je zato što sam pravnica. Bila i ostala. A pedagoškim implikacijama neka se bave oni čiji je to posao – pedagozi, ravnatelji i ostali. Svakom svoje, dakle tj. neka se konačno svatko počne baviti svojim poslom pa će možda biti malo više reda u ovoj našoj pravno i u svakom drugom smislu devastiranoj državi. Svakom pravniku postupak jest i treba biti od prvorazrednog značaja.

    Sviđa mi se

  • Poštovani,
   ukoliko se kao roditelj ne slažem s izrečenom pedagoškom mjerom, a ravnatelj je odbio moju Žalbu (Prigovor) koje mi opcije ostaju.
   Ne znam ima li netko tko se bavi ovim stvarima u smislu pravnog savjeta, ljubazno bih molila da mi se javi na mail adresu vlatka.zrno@gmail.com
   Hvala i lijepi pozdrav!

   Sviđa mi se

  • Da. Mnogi su to previdjeli prilikom izrade izmjena i dopuna Statuta.
   Obzirom da se roditelj mora izvijestiti o izricanju, praktički isti može uputiti prigovor prije nego je mjera napisana.

   Jedna od kapitalnih gluposti u izmjenama i dopunama (kao i kod odredbi o uvjetima za ravnatelja, potreban je studij ILI stručni ispit.)

   Sviđa mi se

   • Da, valjda tu nebulozu mozak nije mogao prihvatiti. Mislim da je još gore da rok teče, a roditelj /skrbnik/učenik o tome uopće nema saznanja…pravna država na djelu…a što se tiče nebuloza Zakon sa svim izmjenama i dopunama od 2008. do danas ih je krcat – počesto je neprimjenjiv…baš kad pomislim da gore ne može, oni me iznenade…mašala…

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s