Zaštita osobnih podataka prilikom izvođenja nastave na daljinu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja proslijedilo je školama dopis Agencije za zaštitu osobnih podataka (dalje: Agencija) u kojem su ukazali na problem zaštite osobnih podataka prilikom korištenja alata za provođenje nastave na daljinu.

Što je sporno?

Roditelji su kontaktirali Agenciju zbog pitanja vezanih za pohranu i korištenje osobnih podataka od strane vlasnika digitalnih platformi (Microsoft Teams, Zoom, Google Classroom itd.) prilikom održavanja nastave na daljinu. Agencija ne može potvrditi da li je neki računalni program/alat sigurniji od nekog drugog, već može djelovati isključivo savjetodavno ukazujući na obveze iz Opće uredbe o zaštiti podataka.

Što mogu učiniti škole?

Ako Agencija nema odgovarajuće kapacitete, jasno je da tajnici škola koji obavljaju posao službenika za zaštitu osobnih podataka ne mogu preporučati koja je digitalna platforma za školu optimalna po pitanju sigurnosti osobnih podataka. Ako bi roditelji postavili upit školi zašto se koristi određena digitalna platformu i koje podatke ona prikuplja, možemo ih samo uputiti da kontaktiraju vlasnike platformi.

Što bi trebalo učiniti?

Odgovor na pitanje koja platforma je najsigurnija za korištenje, odnosno koja najbolje čuva osobne podatke svojih korisnika može dati samo tijelo sačinjeno od računalnih stručnjaka i stručnjaka za zaštitu osobnih podataka.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s