Neplaćeni dopust u školama

Institut neplaćenog dopusta uređen je člankom 87.  Zakona o radu, u kojem poslodavac može, na temelju zahtjeva radnika, omogućiti radniku korištenje neplaćenog dopusta. Za vrijeme trajanja neplaćenog dopusta prava i obveze iz radnog odnosa ili u vezi s radnim odnosom miruju.

Iz navedenih odredbi Zakona proizlazi da poslodavac nema obavezu odobriti radniku korištenje neplaćenog dopusta, već je odlučivanje o istom njegova diskrecijska ocjena.

Tko u školama odlučuje o neplaćenom dopustu?

Odlučuje ravnatelj, ako statutom škole nije propisano da odlučuje školski odbor.

Može li se radnik žaliti ako ne dobije neplaćeni dopust?

Ne može, jer neplaćeni dopust (osim u slučajevima propisanima zakonom i kolektivnim ugovorom) nije pravo radnika koje obvezuje poslodavca.

Postoje li slučajevi u kojima ravnatelj mora odobriti korištenje neplaćenog dopusta?

Člankom 61. Zakona o vanjskim poslovima dano je pravo bračnim drugovima profesionalnih diplomata Ministarstva vanjskih poslova na korištenje neplaćenog dopusta za vrijeme trajanja mandata bračnog druga.

Člankom 22. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama dano je pravo jednom zaposlenom roditelju na korištenje neplaćenog dopusta do navršene 3. godine života djeteta.

Osobe koje su imenovane za ravnatelja državne agencije iz sustava obrazovanja, a imaju zasnovan radni odnos na neodređeno vrijeme na poslovima učitelja, nastavnika ili stručnog suradnika na temelju članka 99. st. 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ostvaruju pravo korištenja neplaćenog dopusta.

Osobe koje su izabrane za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu ili rad lektora hrvatskog jezika i književnosti u inozemstvu, a imaju zasnovan radni odnos u školi na neodređeno vrijeme, temeljem članka 111. st. 1. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ostvaruju pravo  korištenja neplaćenog dopusta.

Kolektivnim ugovorima za osnovne (članak 28.) i srednje škole (članak 40.) uređeno je pravo radnika za korištenjem neplaćenog dopusta za potrebe vlastitog školovanja i stručnog usavršavanja u trajanju od 2 do 10 dana.

Koliko može trajati neplaćeni dopust?

Trajanje neplaćenog dopusta (osim onoga koji se mora odobriti) u školama nije definiran važećim propisima, te je njegovo trajanje predmet sporazuma radnika i ravnatelja. Mišljenja sam da bi škola mogla najdulje trajanje neplaćenog dopusta definirati Pravilnikom o radu.

Koja su prava i obveze radnika za vrijeme trajanja neplaćenog dopusta?

Prava i obveze iz radnog odnosa miruju za vrijeme trajanja neplaćenog dopusta. Radnika škola odjavljuje s mirovinskog i zdravstvenog osiguranja (razlog prestanka svojstva osiguranika – mirovanje radnog odnosa). Neplaćeni dopust ne prekida staž za jubilarnu nagradu, već ga ”pauzira” odnosno nakon povratka radnika na rad staž se nastavlja računati na onaj koji je prethodio neplaćenom dopustu.

Po završetku neplaćenog dopusta radnik ima pravo i obvezu vratiti se na svoje radno mjesto.

Zaključak

Pravo na neplaćeni dopust u školskim ustanovama, osim u slučajevima propisanim Zakonom i kolektivnim ugovorima, ovisi o slobodnoj ocjeni ravnatelja. Ne stječe se automatizmom, nego na temelju zahtjeva radnika. Bilo bi dobro da su kriteriji kojima se ravnatelj rukovodi prilikom odlučivanja o zahtjevu radnika za korištenjem neplaćenog dopusta propisani Pravilnikom o radu škole kako bi se izbjegla dvostruka mjerila u odlučivanju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s