Plaćanje dopunskog rada nastavnika kao prekovremenog rada

slika.jpg

Dana 15. svibnja 2017. srednje škole su putem elektroničke pošte dobile dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja (od 4. svibnja 2017.) u kojem su dane upute za postupanje u sudskim sporovima u vezi s plaćanjem dopunskog rada kao prekovremenog rada.

Ministarstvo je upute strukturiralo u dvije cjeline:

  1. potraživanje plaćanja odrađenog dopunskog rada kao prekovremenog rada i
  2. navode iz tužbi da je dopunski rad neposredno odgojno-obrazovani rad za koji obaveza obavljanja postoji tijekom nastavne godine

Vezano za potraživanje plaćanja dopunskog rada kao prekovremenog, navedena je definicija prekovremenog rada iz članka 65. stavku 1. Zakona o radu, kao rad duži od punog odnosno nepunog radnog vremena koji se javlja u slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i u drugim sličnim slučajevima. Istaknuto je da je dopunski rad izvršen u redovnom radnom vremenu radnika i da bi njegovo plaćanje (kao prekovremenog rada) značilo dvostruko plaćanje istog posla. Školama se sugerira da u svrhu dokazivanja prilože evidenciju radnog vremena radnika koji je radio u dopunskom radu i predlože saslušanje radnika (tužitelja) kako bi se činjenično utvrdilo u kojem je vremenu izvršio dopunski rad.

Vezano za dopunski rad kao neposredno odgojno-obrazovni rad koji se obavlja tijekom nastavne godine, istaknuto je da na početku školske godine (kada se pišu rješenja o tjednom i godišnjem zaduženju) nije poznato hoće li radnik stvarno obaviti posao provođenja dopunske nastave. Nadalje, navedeno je da je izvor prava i obveza za sve nastavnike ugovor o radu. Poslovi nastavnika obuhvaćaju poslove u neposrednom-odgojnom radu i druge poslove koji proizlaze iz neposrednog odgojno-obrazovnog rada, a ti se poslovi obavljaju za čitavo vrijeme trajanja radnog odnosa.

Što je sporno?

Upute Ministarstva znanosti i obrazovanja su jasna i mišljenja sam da dopunski rad nastavnika ne može biti prekovremeni rad.  Prekovremeni rad, sukladno Zakonu o radu, je rad koji počinje nakon isteka ugovorenog radnog vremena. U konkretnom slučaju ako nastavnik ima sklopljen ugovor o radu na puno radno vrijeme (od 8:00 do 16:00), prekovremeni rad bi počeo u 16:01.

Praksa je u školama drugačija zbog koncepta rada na normu učitelja/nastavnika i tu vidim potencijalni problem. Da bi učitelj/nastavnik ostvario pravo na rad u punom radnom vremenu potrebno je ispuniti normu iz svoga predmeta propisanu Pravilnikom o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi ili Pravilnikom o normi rada nastavnika u srednjoškolskoj ustanovi. Svaki rad nastavnika iznad propisane norme u praksi se kategorizira kao prekovremeni rad, sukladno kolektivnim ugovorima za zaposlenike u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, iako navedeni rad nema obilježja prekovremenog rada.  Ako u školama postoji rad iznad norme, koji nema obilježja prekovremenog rada, ali plaća se i kategorizira kao prekovremeni rad, za očekivati je bilo da će se i dopunski rad pokušati okarakterizirati kao prekovremeni rad.

Neusklađenost rada na normu s radnim vremenom kakvo uređuje Zakon o radu izaziva pravne nedoumice i otvara vrata pravnoj nesigurnosti.

Sudska praksa

Povodom spora za isplatom plaće za prekovremeni rad na osnovi dopunskog rada u presudama Županijskog suda u Osijeku (Gž R-33/2017-2) i Županijskog suda u Splitu (Gž R-1206/2016 i Gž R-483/2017) zauzet je identičan stav da dopunski rad nastavnika nije prekovremeni rad.  U obrazloženju presuda Županijskog suda u Splitu konstatirano je: ”da je dopunska nastava nastavnika s učenicima obavljena u okviru redovnog radnog vremena a nikako u prekovremenom radu” i ”kako tužiteljica nije dokazala da je radila više od 40 sati tjedno, nevezano što produžena nastava nije bila predviđena Rješenjem, te joj ne pripada naknada za prekovremeni rad…”.

Zaključak

Mišljenja sam da bi prekovremeni rad nastavnika, odnosno rad iznad norme,  trebalo redefinirati u kolektivnim ugovorima. Kako navedeni rad nema obilježja prekovremenog rada, naknadu za njegovo izvršavanje bi trebalo urediti dodacima na plaću, a ne zlouporabom instituta prekovremenog rada.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s