Dodatak za obavljanje EU poslova

Izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi omogućeno je uvećanje plaće radnicima koji obavljaju poslove na projektu Europske unije (dalje: projekt). Pod kojim uvjetima je moguće ostvariti pravo na uvećanje, tko ga može ostvariti i koliko ono  iznosi, pročitajte u tekstu koji slijedi.

Tko može obavljati poslove na projektu?

Radnik škole (svi zaposlenici škole uključujući ravnatelja) ili osoba posebno zaposlena za obavljanje poslova na projektu.

Koje uvjete mora ispuniti škola kako bi radnik škole mogao obavljati poslove na projektu?

Škola mora ispuniti dva uvjeta:

  • U budžetu projekta treba predvidjeti sredstva za bruto plaću za vrijeme koje radnik obavlja na projektu.
  • Treba osigurati zamjenu za radnika (koji radi u punom radnom vremenu) u vremenu u kojem radnik obavlja poslove na projektu.

Primjer:

Nastavnik matematike radi u punom radnom vremenu u školi. Škola je aplicirala na projekt u kojem je predvidjela financijska sredstva za posao koji će obavljati nastavnik matematike u trajanju od 15 sati tjedno. Nastavnikovo zaduženje bi se promijenilo na način da radi 25 sati nastavu i 15 sati poslove na  projektu. Uvjet za obavljanje poslova tog radnika na projektu je da škola osigura zamjenu od 15 sati nastave iz matematike za vrijeme trajanja projekta (ako zamjenu nije moguće osigurati, radnik ne može obavljati poslove).

Primjer 2:

Nastavnik biologije radi u nepunom radnom vremenu – 25 sati tjedno. Škola je aplicirala na projekt i predvidjela da će nastavnik biologije obavljati poslove na projektu 15 sati tjedno. Kako u konkretnom slučaju nije potrebno osigurati zamjenu zato što radnik radi u nepunom radnom vremenu, potrebno je osigurati samo sredstva za plaću nastavnika u budžetu projekta.

Koliko iznosi naknada radnicima koji obavljaju poslove na projektu?

Radnik ostvaruje pravo na uvećanje plaće u iznosu od 30%, ali samo za onaj dio vremena koji obavlja na projektu.

Primjer:

Nastavnik matematike radi 25 sati u nastavi + 15 sati na projektu. Plaća se uvećava za 30% u dijelu radnog vremena u kojem  radnik obavlja poslove na projektu (15 sati tjedno).

Pretpostavimo da nastavnik u punom radnom vremenu za obavljanje matematike ima bruto plaću 9.000,00 kuna. Za obavljanje poslova matematike (25 sati) + projekt (15 sati) ostvario bi pravo na bruto plaću u iznosu od 10.012,50 kuna. U neto iznosu (na primjeru Grada Zagreba) to znači da bi radnik umjesto 6.237,12 kuna imao plaću u iznosu od 6.817,73 kune – povećanje od 9,3%.

Tko mijenja radnika koji u dijelu radnog vremena radi na projektu?

Škola ostvaruje pravo na zamjenu koja će raditi do završetka rada radnika na projektu.

Koji se problem javlja?

Dok je za učitelje i nastavnike moguće organizirati zamjenu u dijelu radnog vremena, za ostale zaposlenike to je puno teže. Primjerice ako tajnik škole ili voditelj računovodstva obavljaju poslove na projektu u trajanju od 10 sati tjedno, nije realno za očekivati da će škola uspjeti naći zamjenu koja bi bila spremna raditi 1/4 radnog vremena i koja bi znala obavljati sve poslove tog radnog mjesta. Iz navedenog proizlazi da bi tajnici škola ili voditelji računovodstva poslove na projektu morali obavljati uz sve svoje tekuće poslove.

Radnicima koji nisu u nastavi, a rade na projektima, trebalo bi omogućiti isplatu prekovremenih sati na način da iznos isplaćen za prekovremene sate nije viši od iznosa koji bi škola platila da je imala zamjenu.

 Što je s pripremom projekta?

Radnici koji su uložili puno vremena u pripremu i pisanje projekta, a projekt nije odobren, za taj rad neće biti nagrađeni. Trebalo bi (besplatno) omogućiti sustavnu tehničku pomoć školama koje ulažu puno vremena u pripremu i pisanje projekta, ali zbog nedostatnih vlastitih sredstava za angažiranje vanjskih konzultanata, nisu u istoj poziciji s onim školama koja ta sredstva imaju.

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s