Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama

Gold Brass Apple 10E

 

 

 

 

 

 

 

Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama (dalje: Pravilnik) stupio je na snagu 25. svibnja 2019. U nastavku pročitajte o postupku koji je prethodio donošenju pravilnika i načinu nagrađivanja odgojno-obrazovnih radnika.

Što je prethodilo donošenju Pravilnika?

Upitnik

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je on-line upitnik vezan za donošenje Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju koji se mogao popuniti do 30. lipnja 2018. godine. Upitnik je služio kao podloga za analizu postojećeg modela napredovanja, uz prijedloge što je potrebno popraviti.

Tajnici škola aktivno su se uključili u popunjavanje upitnika uz prijedlog da se prilikom izrade pravilnika omogući i njihovo napredovanje/nagrađivanje. Obrađeni prijedlozi iz on-line upitnika nisu javno objavljeni.

e-Savjetovanje

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je 2. siječnja 2019. u postupak e-Savjetovanja uputilo Pravilnik o napredovanju i nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima (dalje: Pravilnik o napredovanju i nagrađivanju). Savjetovanje je bilo otvoreno do 1. veljače 2019., a izvješće je trebalo biti objavljeno 1. ožujka 2019. godine.

Pravilnikom o napredovanju i nagrađivanju predvidjeli su dva posebna postupka: napredovanje (u zvanje mentora, savjetnika i izvrsnog savjetnika) i nagrađivanje (najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika i sudionika u eksperimentalnim programima).

U postupku je prikupljen 251 komentar na članke iz Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju, a izvješće do danas nije objavljeno.

Umjesto sadržaja koji je predviđen u e-Savjetovanju, na snagu je stupio Pravilnik koji uređuje samo nagrađivanje.

Kako je zamišljen postupak nagrađivanja?

Prvi korak je imenovanje Povjerenstva za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika. Povjerenstvo ima 15 članova i imenuje ga ministar na temelju javnog poziva. Povjerenstvo se imenuje na tri godine.

Drugi korak je objava javnog poziva temeljem kojega će se zainteresirani odgojno-obrazovni radnici moći javiti do 30. lipnja tekuće godine.

Koji su kriteriji vrednovanja?

Kriteriji su definirani člankom 4. Pravilnika i podijeljeni su u sedam kategorija:

MENTORSTVO UČENICIMA NA NATJECANJIMA (svaka aktivnost od 2-3 boda)

PREDAVANJA, RADIONICE I EDUKACIJE (svaka aktivnost od 2-4 boda)

RAD U STRUČNIM VIJEĆIMA, UDRUGAMA I SL. (svaka aktivnost od 1-3 boda)

STRUČNI ČLANCI, NASTAVNI MATERIJALI I OBRAZOVNI SADRŽAJI (svaka aktivnost od  2-6 boda)

PROJEKTI (svaka aktivnost od  3-6 boda)

UNAPRJEĐENJE RADA ŠKOLE (svaka aktivnost 2 boda)

RAD NA UNAPRJEĐENJU SUSTAVA OBRAZOVANJA (svaka aktivnost od 2-4 boda)

Tko se može javiti?

Svaki odgojno-obrazovni radnik koji je ostvario najmanje 15 bodova iz barem tri kategorije i koji je dokazao izvrsnost na način da je ispunio barem jedan od sljedeća tri kriterija:

– izradio i primijenio istaknuti primjer uporabe inovativnih metoda poučavanja, vrednovanja ili odgojno-obrazovnog rada u školi;

– javno objavio istaknuti znanstveni ili stručni članak ili bes­platni, otvoreni digitalni obrazovni sadržaj kojim se potiče primjena novih nastavnih metoda rada;

– ostvario uspjeh u radu na unapređenju rada škole i odgojno-obrazovnog sustava.

Koje razdoblje se vrednuje?

Vrednuje se razdoblje od 16. lipnja prethodne godine do 15. lipnja tekuće godine u kojoj je objavljen javni poziv.

Što je još obuhvaćeno Pravilnikom?

U članku 7. Pravilnika predviđeno je nagrađivanje odgojno-obrazovnih radnika koji su sudjelovali u eksperimentalnom programu.

Zaključak

Uvođenje materijalnog nagrađivanja koje nije postojalo je korak naprijed. Problem je što su postupci koji su prethodili donošenju Pravilnika nedovoljno transparentni (ni jedno izvješće javno nije objavljeno). Tajnici škola i voditelji računovodstva ponovno su izostavljani bez ikakvog obrazloženja.

Otvoreno je pitanje koliko će biti efikasan rad Povjerenstva od 15 članova i hoće li postupak vrednovanja kandidata biti dovoljno transparentan. Kada stupi na snagu posebni pravilnik o napredovanju tada ćemo vidjeti na koji će se način kriteriji vrednovanja preklapati s onima iz ovog Pravilnika, zbog toga što se može javiti problem dvostrukog nagrađivanja za istu aktivnost.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s