Dostava platne liste

platna lista

Stupanjem na snagu Uredbe o dopunama uredbe o sadržaju, načinu prikupljanja i obrade, te mjerama zaštite podataka u registru zaposlenih u javnom sektoru (NN 57/20), dalje: Uredba, mijenja se način na koji škole dostavljaju platnu listu zaposlenicima.

Koja je novina u načinu dostave platne liste?

Svi zaposlenici koji su se registrirali u sustavu e-Građani (u poslovnicama FINE) platnu listu bi trebali  dobiti u svoj Osobni korisnički pretinac (OKP).

Gdje se definira način dostave platne liste?

U Registru zaposlenih u javnom sektoru, pod ”detaljima zaposlenika” moguće je definirati slanje platne liste.

Za one zaposlenike koji su registrirani u sustavu e-Građani zadana vrijednost u Registru je ”Slanje isplatne liste u OKP”.

okp

Može li se platna lista dostaviti u fizičkom obliku?

Članak 1. Uredbe (kojim se dodaje članak 5.b) propisuje da zaposlenik koji ne može zaprimiti poruku u OKP može temeljem pisanog zahtjeva od škole zatražiti ispis platne liste. Zahtjev vrijedi od datuma podnošenja do opoziva.

U Fina registru moguće je definirati slanje plate liste na sljedeće načine:

slanje isplatne liste

Članak 3. Uredbe propisuje da će svi zaposlenici koji nemaju aktiviran OKP, a kojima se isplaćuje plaća putem Registra zaposlenih u javnom sektoru, aktivirati svoj OKP u sustavu e-Građani u roku od 30 dana od dana stupanja Uredbe. Uredba je stupila 23. 5. 2020.

Znači li navedeno da su se svi zaposlenici dužni registrirati u sustavu e-Građani?

Zatražio sam mišljenje Ministarstva uprave o primjeni članka 3. Uredbe i odgovor prenosim u cijelosti:

Svi zaposlenici u Sustavu centraliziranog obračuna plaća koji nemaju aktiviran Osobni korisnički pretinac trebaju ga aktivirati u roku propisanom Uredbom.

Državna tijela, odnosno javne službe iz Sustava centraliziranog obračuna plaća, dužna su omogućiti tehničke preduvjete za pristup zaposlenika Osobnom korisničkom pretincu putem NIAS-a koja su definirana Korisničkom uputom za aplikaciju NIAS.

Ako zaposlenik iz nekog razloga nije u mogućnosti zaprimiti poruku u Osobni korisnički pretinac, može podnijeti zahtjev za ispis obračunske isprave te će mu se od datuma podnošenja istog pa do opoziva (ili omogućavanja primitka poruke u Osobni korisnički pretinac) ispisivati obračunska isprava za isplatu plaće, naknade ili drugih primitaka iz Sustava centraliziranog obračuna plaća.”

Upute kako koristiti usluge u sustavu e-Građani

 

One thought on “Dostava platne liste

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s