Presuda Vrhovnog suda zbog tužbe oko visine osnovice za plaću u javnim službama

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je reviziju protiv presude Županijskog suda kojom je potvrđena presuda Općinskog suda u predmetu utvrđivanja visine osnovice za isplatu plaće u javnim službama, kao neosnovanu.

O predmetu spora više možete pročitati u tekstu Tužbe zbog osnovice plaće u 2016. godini.

Presudu Vrhovnog suda možete preuzeti ovdje.

Vrhovni sud razmatrao je pravna pitanja:

1) ”Je li dan početka primjene uvećane osnovice iz čl. III. u javnim službama odgođen primjenom odredbe čl. VII. st. 1. Izmjena i Dopuna Sporazuma o osnovici plaća u javnim službama od 26. listopada 2011., za tri godine, ako je realni međugodišnji tromjesečni BDP zabilježio negativni rast, obzirom da je prema podacima Državnog zavoda za statistiku takav pad evidentiran od listopada 2011. do rujna 2014., za 12. tromjesečja?”

Odgovor:

”Dan početka primjene uvećane osnovice iz čl. III u javnim službama nije odgođen primjenom odredbe čl. VII st. 1. Izmjena i Dopuna Sporazuma o osnovici plaća u javnim službama od 26. listopada 2011., za tri godine, iako je realni međugodišnji tromjesečni BDP zabilježio negativni rast, od listopada 2011. do rujna 2014., (za 12. tromjesečja).”

2) ”Je li ispunjenje uvjeta iz članka III. preduvjet primjene članka IV., a ispunjenje uvjeta iz članka III. i IV. preduvjet primjene članka V., i primjenjuje li se članak VII., na članak III. do V., na sve faze koje se odnose na buduća postupanja u vidu vraćanja osnovice za plaće koja su vrijedila za siječnju 2009., vraćanje pariteta (jednakosti) između plaća u javnim službama i prosječne plaće u privredi koji su bili u 2008., i dogovor o ostvarenju ciljane cijene rada i dinamici njenoga dosezanja (konvergenciji)?”

Odgovor:

”Ispunjenje uvjeta iz čl. III nije preduvjet primjene čl. IV, a ispunjenje uvjeta iz čl. III i IV nije preduvjet primjene čl. V, a čl. VII, na čl. III do V, na sve faze koje se odnose na buduća postupanja u vidu vraćanja osnovice za plaće koja su vrijedila za siječnju 2009., vraćanje pariteta (jednakosti) između plaća u javnim službama i prosječne plaće u privredi koji su bili u 2008., i dogovor o ostvarenju ciljane cijene rada i dinamici njenoga dosezanja (konvergenciji).”

”Prema tome, odredbom čl. VII IDDS-a o osnovici plaće u javnim službama, zaključenog 26. listopada 2011., nije odgođena primjena odredbe čl. III o „povratu“ osnovice, jer se odredba čl. VII IDDS-a odnosi na način „usklađivanja pariteta“ (čl. IV i čl. V IDDS).”

Revizija je odbijena zato što ”umješač na strani tuženika podnesenom revizijom nije doveo u pitanje iznesena pravna shvaćanja nižestupanjskih sudova”.

Što znači ova presuda za pokrenute parnice?

Vrhovni sud potvrdio je pravno shvaćanje nižih sudova (Županijskog i Općinskog suda) iz čega proizlazi da se svi radnici koji su pokrenuli spor zbog osnovice nalaze u odličnoj poziciji.

Tko može pokrenuti spor?

Svi zaposlenici školskih ustanova koji su bili u radnom odnosu od prosinca 2015. do siječnja 2017. godine (dio ili cijeli period).

Navedeno uključuje i radnike koji su sada u mirovini i ravnatelje školskih ustanova.

Do kada se može pokrenuti spor odnosno kada nastupa zastara?

Predmet spora odnosni se na period od 14 mjeseci (od plaće za prosinac 2015. do plaće za siječanj 2017. godine).

Zastara za plaću iz prosinca 2015. nastupa 15. siječnja 2021., za plaću iz siječnja 2016. nastupa 15. veljače 2021. itd.

Konkretno, ako spor pokrente 10. svibnja 2021. utuživa je razlika za 10 plaća (od travnja 2016. do siječnja 2017.)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s