Treba li uvesti sindikalnu naknadu za nečlanove sindikata?

Ovih dana ponovno se aktualizirala tema sindikalnog poreza, odnosno naknade koju bi plaćali zaposlenici javnih službi koji nisu članovi sindikata. Što bi uvođenje sindikalnog poreza značilo u prosvjeti i što time dobivamo, pročitajte u tekstu koji slijedi.

Zašto bi trebalo uvesti sindikalni porez?

Glavni argument (koji iznose predstavnici sindikata) je da sindikalno pregovaranje košta i da trošak tog pregovaranja u potpunosti snose članovi sindikata, a beneficije ostvaruju svi zaposlenici. Beneficije se odnose na kolektivne ugovore (kao rezultat kolektivnog pregovaranja) odnosno na ostvarivanje materijalnih prava temeljem sklopljenih kolektivnih ugovora.

Koliko iznosi članarina koju plaćaju članovi sindikata?

U pravilu članovi sindikata plaćaju članarinu u iznosu od 1% svoje neto plaće.  Iznos se raspoređuje u jednakim omjerima između podružnice (na školskoj razini) i središnjice sindikata.    

Koliko bi iznosila sindikalna naknada?

Navedena informacija nije javno dostupna, mogu pretpostaviti da bi ona mogla iznositi 0.5% neto plaće (odnosno iznos koji članovi sindikata uplaćuju središnjici).

O kojem iznosu se radi možemo najbolje ilustrirati na primjeru. Pretpostavimo da u prosvjeti postoji 10.000 zaposlenika koji nisu članovi sindikata i čija je prosječna neto plaća 6.250,00 kn. Ako bi svaki prosvjetar morao izdvojiti 0.5% svoje neto plaće dolazimo do iznosa od 31,25 kn mjesečno.

Kako je osnovna ideja sindikalne naknade da nečlanovi materijalno doprinose sindikalnom pregovaranju, navedeni iznos bi trebalo pomnožiti s 48 (kolektivni ugovori sklapaju se na 4 godine = 48 mjeseci). Kada 31,25 pomnožimo s 48 i sve uvećamo za 10.000 (broj zaposlenika iz primjera) dobijemo 15.000.000,00 kn.

Koliko košta sindikalno pregovaranje i koja je njegova dodana vrijednost?

Koliko sati je potrošeno u pripreme za sindikalno pregovaranje i u same sindikalne pregovore? Ako zbrojimo ukupan iznos koji plaćaju članovi sindikata i naknadu koji bi plaćali sindikalni nečlanovi sindikata, koliko bi koštao jedan sat pripreme/pregovora?

Nadalje, otvoreno je pitanje kako u praksi izgleda sindikalno pregovaranje i koja je dodana vrijednost sindikalnih pregovarača?

U državnom proračunu predviđena su sredstva potrebna za realizaciju materijalnih prava iz kolektivnih ugovora. Razgovara li se o optimizaciji materijalnih prava na način da se pokuša drugačije preraspodijeliti novac ili se razgovara isključivo o postotku za povećanje svih materijalnih prava. Koliko je komplicirano pregovarati ako je jedna pozicija isključivo vezana za ukupno povećanje sredstava (prava), a druga za smanjivanje ili zadržavanje istih sredstava (prava).

Što ako nismo zadovoljni s rezultatom sindikalnog pregovaranja, ostvarujemo li pravo na povrat naknade za sindikalno pregovaranje?

Zaključak

Prije uvođenja sindikalnog poreza svakako bi trebalo odgovoriti na pitanje koliko točno košta sindikalno pregovaranje i koja je njegova dodana vrijednost.

Nadalje trebalo bi promijeniti način sindikalnog pregovaranja, odnosno omogućiti članovima sindikata da se očituju o bitnim stavkama kolektivnog ugovora prije samog pregovaranja. Trebalo bi definirati poželjne ishode pregovora.

Ako je rezultat kolektivni ugovor koji je u skladu s definiranim ishodima, onda bi se mogao sklopiti kolektivni ugovor, ako sadržaj kolektivnog ugovora nije u skladu s definiranim ishodima onda bi se članovi trebali izjasniti o daljnjim koracima pregovora.

Proces pregovaranja trebalo bi demokratizirati kroz primjenu jednostavne aplikaciju za članove sindikata (pogotovo kada se odlučuje s DA/NE).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s