Nova Uredba o uredskom poslovanju

Nova Uredba o uredskom poslovanju (dalje: Uredba) bila je najavljena u lipnju 2019. godine. Što se trebalo promijeniti i zašto Uredba nije usvojena?

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Uredbe bilo je otvoreno od 19. 6. do 2. 7. 2019., međutim Vlada nije usvojila Uredbu.

Što je najavljeno u novoj Uredbi?

Implementirana su načela ”prvo digitalno”, ”samo jednom” i ”interoperabilnost  kao standard”.

”Prvo digitalno” znači da bi slanje pismena u pravilu bilo elektronsko, a u izuzetnim slučajevima fizički.

”Samo jednom” znači da je za pokretanje postupka dovoljno slanje jednog pismena (elektroničkim putem) i onda bi to pismeno trebalo biti raspoređeno nadležnom tijelu (ako njima nije direktno poslano).

”Interoperabilnost” uključuje stvaranje cjelovitog (za cijeli javni sektor) informatičkog sustava koji bi omogućio povezivanje i razmjenu podataka između svih tijela.

Na koji način je zamišljeno zaprimanje pismena u prijedlogu Uredbe?

  • putem drugog informacijskog sustava (Gradski ured za obrazovanje/ ured državne uprave /Ministarstvo znanosti i obrazovanja, putem svojeg informacijskog sustava će poslati akt koji bi automatski trebao biti evidentiran u školskom informacijskom sustavu)
  • putem elektroničke pošte (neće biti automatske evidencije)
  • putem skeniranja s optičkim prepoznavanjem teksta (ako pismeno i drugi dokumenti budu zaprimljeni u fizičkom obliku)

Što je s Klasom i Urbrojem?

Koncepcijski sustav klasifikacijskih oznaka ne bi se trebao mijenjati, evidencija bi se i dalje vodila prema upravnom području i djelatnosti.

Urudžbenog broja više nema i umjesto njega bi se koristio jedinstveni identifikator pismena koji će označavati nastanak pismena, oznaku službene osobe, oznaku ustrojstvene jedinice, brojčanu oznaku predmeta. Identifikator će se iskazivati u obliku QR koda.

Gdje je zapelo?

Odgovor Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave:

”Donošenje nove uredbe o uredskom poslovanju zahtijevalo je koordinaciju sa svim tijelima državne uprave i usklađivanje s nizom horizontalnih projekta, a koji se neposredno ili posredno tiču novih tehničkih rješenja propisanih uredbom. Stoga će, odmah po dovršetku navedene koordinacije i usklađivanja, Prijedlog uredbe o uredskom poslovanju biti upućen Vladi Republike Hrvatske u daljnju proceduru.”

Jedna misao o “Nova Uredba o uredskom poslovanju

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s