Kako (ne)napreduju pregovori za novi Temeljni kolektivni ugovor u javnim službama

Predstavnici Sindikata i Vlade RH održali su šest sastanaka povodom pregovora za sklapanje novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Koji su prijedlozi Sindikata?

Predstavnici Sindikata ambiciozno su započeli početak pregovora. Najavljena su povećanja postojećih materijalnih prava (osnovice plaće, prijevoza, božićnice, regresa, jubilarne nagrade, otpremnine i sistematskih pregleda) i ugovaranje novih materijalnih prava (naknada za topli obrok i trinaesta plaća).

Koji su prijedlozi Vlade?

Potpisivanje kolektivnog ugovora na dvije (umjesto četiri) godine, povećanje naknade za prijevoz i sistematski pregled zaposlenika.

Što je realno?

Nakon šest održanih sastanaka osobno sam još više zbunjen nego što sam bio prije početka samih pregovora.

Ovakvi pregovori bi se trebali voditi u dvije faze.

U prvoj fazi trebalo bi konstatirati da postojeća materijalna prava koja su ugovorena u zadnjem kolektivnom ugovoru ostaju i dalje. Nakon toga bi trebalo pregovarati o ukupnom iznosu (novcima) koji je Vlada spremna izdvojiti za poboljšanje materijalnog statusa javnih službenika.

Konkretno koliko su školstvo, zdravstvo i ostale javne službe bitne u odnosu na druge izdatke (nabava aviona) u proračunu?

U drugoj fazi raspravljalo bi se o raspodjeli tog iznosa (za što je potreban konsenzus sindikata). Znači koliko bi povećali osnovicu plaće, prijevoz, hoćemo li naknadu za topli obrok ili veću otpremninu i jubilarnu nagradu itd.

Nadam se da će sljedeći sastanak biti ozbiljniji s obje strane i da ćemo čuti konkretne prijedloge s konkretnim iznosima.

Pozitivno je da će prijevoz i sistematski pregled zaposlenika biti revidirani na bolje, ali s obzirom na inflaciju jasno je da to nije ni približno dovoljno.

Povećanje osnovice plaće i uvođenje naknade za topli obrok (416kn mjesečno neoporezivo – standard u privatnom sektoru u firmama u kojima je pretežiti dio zaposlenih VSS) je korak u pravom smjeru.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s