Odobrenje za izradu pečata s grbom RH

pecat

U slučaju istrošenosti pečata s grbom RH (dalje: pečat) ili drugog razloga koji ga čini neuporabivim, postojeći pečat dostavlja se Ministarstvu uprave (dalje: Ministarstvo) zbog uništavanja.

Postupak dostave starog pečata Ministarstvu u svrhu uništavanja propisan je člankom 12. Pravilnika za primjenu Zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske (Narodne novine 93/95).

Stari pečat dostavlja se Ministarstvu osobnom dostavom ili preporučenom poštanskom pošiljkom uz sljedeće priloge:

1) Dopis škole u kojem se precizira izgled i sadržaj pečata na način da se citiraju odredbe statuta koje opisuju izgled pečata. Potrebno je navesti i trgovačko društvo (koje ima ovlaštenje Ministarstva unutarnjih poslova za izradu pečata i žigova s grbom RH) koje će izraditi novi pečat.

2) Ispunjen Obrazac 4

Ministarstvo uprave, rješavajući u upravnom postupku, donosi odobrenje za izradu novog pečata. U dispozitivu odobrenja definiran je izgled i sadržaj pečata, te ovlašteno trgovačko društvo koje će pečat izraditi. Odobrenje se dostavlja školi i trgovačkom društvu koje izrađuje pečat.

Kao što se može vidjeti, postupak je izrazito jednostavan i preporučio bih ga svima koji nemaju automatski pečat, kako bi se ubrzao proces ovjere javnih isprava i uštedilo vrijeme.

3 misli o “Odobrenje za izradu pečata s grbom RH

  1. Pitanje: Da li se stari pečat dostavlja Ministarstvu, pa tek onda oni donose odluku o izradi novog pečata? Što za vrijeme dok se ne donese odluka o izradi i ne izradi novi pečat, ako se pojavi potreba za ovjerom javne isprave

    Sviđa mi se

    • Nakon dostave starog pečata, Ministarstvo pravosuđa i uprave dostavlja rješenje temeljem kojega možete izraditi novi pečat. Postupak je relativno brz, ali nemojte pokretati postupak neposredno prije ovjere svjedodžbi. Potvrde učenika možete ovjeriti i s “malim pečatom”, ako se pojavi potreba za ovjerom duplikata svjedodžbe, unutar 15 dana trebali bi dobiti rješenje i novi pečat.

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s