Stručne i nestručne zamjene

nestručna zamjena.png

Iako propisi koji uređuju radne odnose u školi ne definiraju pojam ”stručne” i ”nestručne” zamjene, u praksi se taj pojam uvriježio. Na što se navedeni pojmovi odnose pročitajte u tekstu koji slijedi.

Stručna osoba za radno mjesto učitelja/nastavnika

Ona osoba koja ispunjava formalne uvjete svog radnog mjesta, odnosno ima odgovarajuću vrstu i razinu obrazovanja, pedagoške kompetencije, poznaje hrvatski jezik i latinično pismo u mjeri koja omogućava izvođenje odgojno-obrazovnog rada i ima položen stručni ispit mogla bi se smatrati stručnom osobom.

Nestručna osoba na radnom mjestu učitelja/nastavnika

Nestručna osoba je ona koja ne ispunjava formalne uvjete svog radnog mjesta, ali je zaposlena jer se na natječaj nije javila ni jedna osoba koja ispunjava uvjete:

  • osoba bez pedagoških kompetencija ili
  • osoba koja nema odgovarajuću stručnu spremu i/ili pedagoške kompetencije.

Primjer iz prakse

Profesor iz matematike je na bolovanju. Mijenja ga drugi profesor iz matematike i navedena zamjena smatra se ”stručnom”. Međutim, zbog preklapanja rasporeda, u praksi takvu zamjenu nije jednostavno organizirati, pa se postavlja pitanje što ako ga zamijeni profesor hrvatskog jezika i održi sat hrvatskog jezika. Mišljenja sam da se i dalje radi o stručnoj zamjeni jer je profesor hrvatskog jezika stručan održati nastavni sat hrvatskog jezika.

Prije nekoliko godina od službenika iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dobio sam mišljenje  prema kojem bi se u gore navedenom slučaju ”stručnom” zamjenom smatralo ako profesor hrvatskog jezika odradi sat matematike, odnosno ”nestručnom” zamjenom ako profesor hrvatskog jezika odradi sat hrvatskog jezika umjesto sata matematike.

Može li profesor hrvatskog jezika održati sat matematike? Teoretski to je moguće ako ima ugovor o radu za radno mjesto prof. matematike jer je zaposlen temeljem natječaja na kojem se tražio profesor matematike i nitko se osim njega nije prijavio. U protivnome ne može.

Zaključak

1) U slučajevima kada ravnatelji moraju djelovati hitno i organizirati zamjenu s postojećim zaposlenicima, kojim nastavnim predmetima bi trebali dati prednost ako nije moguće organizirati nastavu iz predmeta odsutnog nastavnika?

2) Svaka zamjena u kojoj profesor održi nastavni sat iz svoga predmeta je stručna i trebala bi se materijalno honorirati kao takva.

3) Ono što bi se moglo promijeniti  jest da se naknada za sate rada iznad norme uveća za 50%, ali bez uvećanja za stručno-metodičke pripreme (kada osoba dobije informaciju o zamjeni na dan izvršenja zamjene).

 

2 misli o “Stručne i nestručne zamjene

  1. Ovo što ste napisali je li to na temelju zakona?
    E sad. Radim u školi. Kad bilo koja kolegica izostane ravnatelj dođe da ju mijenjam jer sam stručna služba i tako kroz godinu odradim približno 20 sati . Komentar njega je da moj posao može čekati.
    Naravno kad izostane nastavnika predmeta kojeg imama u struci traži od mene da ga mijenjam stručno ali mi isto tako kaže da me dodatno ne može platiti niti neće, jer je to u skolopu mog radnog vremena. Na taj način odradim do 35-40 sati godišnje. Znači ukupno odradim oko 60-tak sati tuđeg posla uz svoj posao koji moram stići do kraja školeske godine. Na odbijanje zamjene mi je rekao da sama tražim zamjenu ako ne mogu ili neću.
    Tajnica škole , kao pravna služba, ignorira sve niti zna svoj dio posla. Sindikalni povjerenik pije kavu i nikada ne reagira kad mu se kaže. Inspekcije se ogluše ili kad dođu školu naravno sve je uredu.
    Napisanu niti jednu molbu nemama za zamjenu nestručnu ni stručnu.

    3) Ono što bi se moglo promijeniti jest da se naknada za sate rada iznad norme uveća za 50%, ali bez uvećanja za stručno-metodičke pripreme (kada osoba dobije informaciju o zamjeni na dan izvršenja zamjene).

    Sviđa mi se

    • Draga kolegice, u istoj smo situaciji. Mene samo zanima MORAM li ja odraditi zamjenu ili ne. Uskačem na zamjenu i kada treba i kada ne treba. Mnoge moje kolege izostaju s posla zbog odlaska na putovanja oko svijeta, kupovine automobila izvan RH, upisuju kao da su radiili, sve im je plaćeno, a ja MORAM odraditi njihov posao i to još bez naknade, a moj posao trpi.

      Sviđa mi se

Komentiraj