Prekovremeni rad učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama

2018-03-05-20-41-55

Učitelji i nastavnici koji realiziraju više nastavnih sati od propisane tjedne norme ostvaruju pravo na uvećanje plaće za prekovremeni rad. Ima li rad iznad norme sva obilježja prekovremenog rada iz Zakona o radu? Pročitajte u tekstu koji slijedi.

Na koji način su uređene ukupne tjedne obveze učitelja i nastavnika?

Člankom 104. stavku 1. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano je da se ukupne tjedne obveze učitelja i nastavnika utvrđuju u 40-satnom radnom tjednu o čemu se izdaje rješenje o tjednom i godišnjem zaduženju na poslovima neposrednog nastavnog rada i ostalim poslovima. Norme za pojedine nastavne predmete i ostale poslove uređene su Pravilnikom o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi i Pravilnikom o normi rada nastavnika u srednjoškolskoj ustanovi.

Što se smatra radom u punom radnom vremenu učitelja/nastavnika?

Zakon o radu propisuje da se punim radnim vremenom smatra rad u trajanju od 40 sati tjedno, ako drugim propisom nije uređeno drugačije (što u školama nije slučaj). Specifičnost u odnosu na ostala radna mjesta u školi je što se radom u punom radnom vremenu (učitelja i nastavnika) smatra rad koji ispunjava normu nastavnog predmeta.

Kako Zakon o radu i granski kolektivni ugovori definiraju prekovremeni rad?

Člankom 65. stavkom 1. Zakona o radu definiran je prekovremeni rad kao rad ”u slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega posla i u drugim slučajevima prijeke potrebe” kada je radnik dužan raditi duže od punog radnog vremena. Iz navedene definicije proizlazi da je prekovremeni rad:

  • izvanredan (nije ga moguće predvidjeti) i
  • vremenski duži od punog radnog vremena (radnik ulazi u deveti sat rada).

Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama i Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama prekovremeni rad definiraju kao rad koji je ”duži od punog radnog vremena”. Oba kolektivna ugovora predviđaju izdavanje pisanog naloga za prekovremeni rad.

Ima li rad iznad norme obilježja prekovremenog rada?

Razlikujemo dva tipa rada iznad norme:

  • rad iznad norme koji je definiran rješenjem o tjednom i godišnjem zaduženju za cijelu nastavnu godinu i
  • rad iznad norme koji je posljedica mijenjana odsutnog učitelja/nastavnika.

Prvi tip nema obilježje izvanrednosti (jer je predviđen za cijelu nastavnu godinu unaprijed) i u pravilu rad se izvršava unutar osmosatnog radnog vremena.

Drugi tip ima obilježje izvanrednosti, ali se u pravilu rad izvršava unutar osmosatnog radnog vremena.

Zaključak

Materijalna naknada za rad iznad norme mora postojati zbog poštivanja načela jednake plaće za jednaki rad i rad jednake vrijednosti.

Kako rad iznad norme nema obilježja prekovremenog rada jer se odvija unutar osmosatnog radnog vremena, mišljenja sam da bi navedeni rad trebalo honorirati u granskim kolektivnim ugovorima kroz uvećanje plaće za rad iznad norme.

Vrijednost prekovremenog nastavnog sata trebala bi ovisiti i o činjenici je li navedeni sat unaprijed definiran rješenjem o tjednom zaduženju (pa su odrađene i pripreme) ili je prekovremeni sat posljedica iznenadne zamjene (pa pripreme nisu ni mogle biti odrađene).

 

Rezultati ankete (provedene od 27.2. do 4.3.2018.) o izdavanju naloga za prekovremeni rad u školi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s