Presude povodom isplate razlike jubilarne nagrade u 2014. godini

presuda

Temeljem Odluke Vlade RH o isplati razlike iznosa jubilarne nagrade u javnim službama od 11. lipnja 2015. godine, škole su sa zaposlenicima sklapale Sporazum o isplati razlike iznosa jubilarne nagrade za 2014. godinu. Kakav je ishod sudskog postupka za zaposlenike koji nisu potpisali Sporazum, već su odlučili tužiti školu, pročitajte u tekstu koji slijedi.

Što je predmet spora?

Predmet spora je isplata razlike (do pune osnovice) za jubilarnu nagradu isplaćenu u 2014. godini i pripadajućih zateznih kamata.

Sporno je pravno pitanje po kojoj osnovici u vrijeme isplate treba obračunati jubilarnu nagradu do Odluke Vlade – po osnovici od 500,00 kuna ili po osnovici od 1.800,00 kuna, odnosno primjenjuje li se dodatak II TKU-a.

Kako je presudio Općinski radni sud u Zagrebu?

Općinski sud priznao je pravo na zateznu kamatu od 1. kolovoza 2015. godine s obrazloženjem da su radnici ostvarili pravo na isplatu razlike temeljem Odluke vlade RH.

Sud smatra da je Dodatak II TKU-a važeći ”kako je dogovorom Vlade i sindikata javnih službi određeno da će osnovica jubilarne nagrade u 2014. iznositi 500,00 kuna, te nije bilo mjesta u vrijeme isplate primijeniti osnovicu od 1.800,00 kuna, jer se ta osnovica imala primijeniti samo ako do dogovora između Vlade i sindikate ne uspije doći.”

”Tužitelj prema tome nije imao nikakav opravdani razlog da odbije ponuđeni Sporazum, a koji je prema Odluci Vlade RH i temelj za isplatu.”

Sud je odredio da svaka strana snosi svoje troškove postupka.

Kako je presudio Županijski sud u Zagrebu?

Nakon žalbe tužitelja Županijski sud je preinačio presudu Općinskog radnog suda u Zagrebu na način da su priznate pripadajuće zatezne kamate od dana dospijeća jubilarne nagrade iz 2014. godine i pravo na parnični trošak.

U presudi Županijskog suda navedeno je da ”iz teksta Dodatka II TKU nedvojbeno proizlazi da su ga od šest sindikata javnih službi potpisali samo Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Nezavisni sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju. Imajući u vidu sadržaj odredbe članka 22. st. 4. TKU (izmjene TKU su važeće ako izmjenu potpišu potpisnici TKU-a), njegove izmjene i dopune u Dodatku II TKU-a nisu važeće niti mogu biti primijenjene.”

”Zbog izloženih razloga tužitelj je već u vrijeme stjecanja prava na jubilarnu nagradu ostvario pravo na isplatu temeljem osnovice od 1.800,00 kuna.”

Koliko iznose kamate i ukupni trošak?

Radnik koji je u 2014. ostvario pravo na jubilarnu nagradu za 20 godina staža ostvario je pravo na razliku u iznosu od 2.275,00 kuna i na zatezne kamate u iznosu  od ~1.000,00 kuna (za isplate u 2019.), dok će sudski troškovi iznositi oko 1.400.00 kuna.

Slijedom navedenog na teret državnog proračuna za glavnicu u iznosu od 2.275,00 kuna bit će isplaćeno dodatnih 2.400,00 kuna (više nego cijela glavnica).

Jedna misao o “Presude povodom isplate razlike jubilarne nagrade u 2014. godini

  1. 6 radnica iz moje škole je izgubilo predmetne sporove obzirom da su Županijski sudovi u Osijeku i Splitu potvrdili presude OS Sisak. Dakle neujednačena sudska praksa u identičnim predmetima.
    Svojstveno za RH.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s