Drugačiji način planiranja i realizacije školskih izleta

IzvanučioničkaIzvanučionička nastava u školi provodi se temeljem Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole (dalje: Pravilnik). Je li sadašnji način planiranja izvanučioničke nastave najučinkovitiji i rezultira li izborom najbolje ponude?

Prikupljanje ponuda/objava javnog poziva na web stranici škole i odabir ponude

Razlikujemo proceduru za jednodnevnu i višednevnu izvanučioničku nastavu.

Ponude za jednodnevnu izvanučioničku nastavu prikupljanju učitelji/roditelji/učenici samostalno i predstavljaju najmanje tri ponude na roditeljskom sastanku najkasnije 30 dana prije realizacije.

Ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu prikupljaju se putem javnog poziva objavljenog na web stranici škole najkasnije 90 dana prije realizacije. Cijeli postupak možete pročitati ovdje.

Koja je uloga škole u provedbi izvanučioničke nastave?

U modelu provedbe izvanučioničke nastave na temelju Pravilnika škola je posrednik između agencija i roditelja učenika. Roditelji učenika imaju autonomiju da izaberu ponudu koja odgovara većini prisutnih na roditeljskom sastanku.

Što bi olakšalo provedbu izvanučioničke nastave?

Provedbu bi olakšala izgradnja on-line platforme za provedbu izvanučioničke nastave kojoj bi pristupili predstavnici škole i turističkih agencija te roditelji učenika.

Škole bi u platformu unijele sve potrebne podatke (mjesto i vrijeme realizacije, vrstu prijevoza, način prehrane itd.).

Turističke agencije bi unijele svoje ponude na temelju podataka škole.

Roditelji bi izabrali ponudu. Prije donošenja odluke može se u platformi omogućiti opcija ”pitanja i odgovori” gdje bi roditelji postavljali pitanja agencijama, a za duža putovanja (maturalno putovanje) može se organizirati roditeljski sastanak s predstavnicima agencija.

Koja je prednost on-line platforme?

Najpoznatije on-line platforme za naručivanje smještaja (Airbnb i Booking) imaju mogućnost ocjenjivanja gostiju nakon završenog boravka. Uvođenje ocjenjivanja agencija od strane roditelja učenika/učenika i predstavnika škole olakšalo bi roditeljima donošenje odluka o najboljoj ponudi (najjeftinije ne znači najbolje).

Na ovaj način eliminirala bi se i školska administracija vezana za provođenje izvanučioničke nastave koja ne rezultira donošenjem bolje ponude roditelja.

Tko je dužan osigurati sredstva za dnevnice?

Članak 25. Pravilnika propisuje obvezu osnivaču školske ustanove (županija ili Grad Zagreb) da osigura sredstva za dnevnice učiteljima pratiteljima. Iznimno, osnivač nije dužan osigurati sredstva za dnevnicu ako su ona osigurana iz drugog izvora.

Obveza osnivača da osigura sredstva za dnevnice školi je mrtvo slovo na papiru. U praksi osnivači ne planiraju sredstva za dnevnice u svojim proračunima, pa je trošak dnevnica učitelja pratitelja u pravilu uračunat u cijenu putovanja.

Trošak dnevnice trebalo bi  transparentno prikazati u trošku putovanja u on-line platformi, kako bi se dobila točna informacija o ukupnim troškovima koje škole izdvajaju za dnevnice. Navedeno bi olakšalo planiranje sredstava, ako postoji volja da se one financiraju iz sredstava osnivača ili državnog proračuna.

Zaključak

Zadnjih godinu dana svjedoci smo snažne tendencije prema informatizaciji školstva. Svaka informatizacija koja za cilj ima stvarno smanjivanje administracije u javnom sektoru je dobrodošla. Mišljenja sam da bi izgradnja on-line platforme za izvanučioničku nastavu bio korak u pravom smjeru.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s