Poziv na tribinu za tajnike škola

2012. na Pravnom fakultetu u Zagrebu organizirana je tribina o tajnicima škola. Na tribini je zaključeno:

1. Tajnici škola tretiraju se kao administrativno-tehničko osoblje, bez mogućnosti napredovanja i bez mentorstva. U zakonodavstvu valja predvidjeti i regulirati mogućnost napredovanja u zvanju, a status tajnika izjednačiti sa statusom stručnog suradnika.

2. Platni razred tajnika definiran je ulaskom u službu temeljem stručne spreme bez mogućnosti prelaska u viši platni razred. S obzirom na to da je koeficijent, definiran stručnom spremom, za učitelje odnosno nastavnike i stručne suradnike veći nego za tajnike, potrebno ih je izjednačiti. Nepravde u platnom razredu trebalo bi ispraviti donošenjem jedinstvenog platnog sustava za javnu upravu.

3. Tajnici školskih ustanova neravnomjerno su opterećeni. Dok srednje škole u pravilu imaju administrativne radnike, koji bi trebali rasteretiti tajnike škola, u osnovnim školama to nije slučaj. Potrebno je pravedno preraspodijeliti administrativne radnike u školskim ustanovama prema kriteriju broja zaposlenih.

4. Kako tajnici škola ne bi ostali prepušteni sami sebi, odnosno različitim tumačenjima zakonskih odredba unutar Ministarstva, potrebno je osigurati jednoobrazne upute za postupanje u školama.

Što se promijenilo nakon jedanaest godina?  Čemu se možemo nadati ako Nacionalni plan razvoja javne uprave od 2022. do 2027. bude proveden? Ima li mjesta u novom Zakonu o odgoju i obrazovanju za osnovne i srednje škole za bolji status tajnika škole?

Neke odgovore  pokušat ćemo dati na tribini koja se održava 25. siječnja 2023. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Ćirilomedotska ulica 4, u dvorani 7 (potkrovlje) od 15 do 17 sati.

Predavači:

Prof. dr. sc. Vedran Đulabić, Katedra za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu

univ. spec. admin. publ. Ana Tuškan, Glavni tajnik Sindikata hrvatskih učitelja

mr. sc. Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u MZO-u

Moderator:

Damir Mikolji, blog tajnik škole

4 misli o “Poziv na tribinu za tajnike škola

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s