Tajnik škole = tajnik ustanove

Obratio sam se Vladi RH i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike s ciljem da se ispravi anomalija iz Prijedloga Uredbe.

Sadržaj e-maila koji sam poslao:

Vlada RH je na 195. sjednici usvojila Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentimasloženosti poslova u javnim službama.

U obrazloženju Prijedloga uredbe navedeno je:

”U skladu s Uredbom od 1. ožujka 2013. godine tajnicima školske ustanove i računovođama u školskoj ustanovi koeficijenti su smanjeni, a opseg poslova povećan. Usporedbom podataka o djelokrugu rada tajnika i voditelja računovodstva u javnim službama moguće je utvrditi da postoje razlike u nadležnostima i obvezama osoba zaposlenih na tim radnim mjestima.” Navedenom odredbom jasno je istaknuta veća složenost poslova na radnom mjestu tajnika, ali usprkos navedenom nije mijenjana Uredba o koeficijentima.

Voditelj računovodstva nadležan je i odgovoran za financijske poslove vezano uz EU i druge projekte što je dodatno opterećenje i odgovornost. Slijedom navedenog, predložena su uvećanje koeficijenata tajnicima i voditeljima računovodstva.”

Odlukom Vlade iz prosinca 2019. utvrđena je veća složenost poslova za ”tajnika školske ustanove” i dodijeljen je viši koeficijent u odnosu na opće radno mjesto ”tajnika ustanove”, isto je napravljeno i s radnim mjestom ”voditelja računovodstva školske ustanove”.

Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama donesen je s namjerom da se osigura ”jednakost plaća na istim radnim mjestima (jednaka plaća za jednak rad odnosno rad jednake vrijednosti), što znači da plaća više neće ovisiti o državnom tijelu ili javnoj službi u kojemu radi službenik ili namještenik već isključivo o radnom mjestu i poslovima koji se na njemu obavljaju”.

Prijedlogom Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama predviđeno je radno mjesto ”tajnika ustanove” i ”tajnika školske ustanove”.

Paradoksalno, radno mjesto tajnika školske ustanove vrednovano je značajno niže (skoro 20%) od radnog mjesta tajnika ustanove.

Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama predviđa imenovanje međuresornog tijela za nadzor i praćenje sustava plaća (Vijeće za praćenje i unapređenje sustava plaća u državnoj službi i javnim službama).

Vijeće bi trebalo detektirati i otkloni ovakve anomalije u sustavu u trenutku davanja prethodnog mišljenja na Prijedlog Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, sukladno članku 14. stavku 4. Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

Intencija Zakona o plaćama je horizontalno izjednačavanje istih radnih mjesta na razini cijelog sustava.  Radna mjesta tajnika škole i voditelja računovodstva treba promatrati izvan okvira radnih mjesta odgojno-obrazovne ustanove i komparirati s ostalim ustanovama na razini sustava.

Uzimajući u obzir obrazloženje Prijedloga uredbe Vlade RH od 5. prosinca 2019. i obrazloženje Konačnog prijedloga Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama nameće se jasan zaključak da je radno mjesto ”tajnika školske ustanove” nužno izjednačiti s radnim mjestom ”tajnika ustanove” i radno mjesto ”voditelja računovodstva školske ustanove”  s usporedivim radnim mjestom voditelja računovodstva ostalih ustanova u sustavu.

5 misli o “Tajnik škole = tajnik ustanove

  1. Lijepo od Vas što ste pokušali ali mislim da je uzalud. Prema Zakonu reprezentativni sindikati mogu dati mišljenje ali nevjerujem da će dati da tajnik školske ustanove imaju isti koeficijent kao tajnici ustanove makar logički bi trebali imati najmanje isti, ali da učitelji imaju manji od tajnika, odnosno 1,97 to sinidkati neće htjeti i dopustiti. Ipak su učiteljski sinidikati. Ja sam dostavio mišljenje o navedenom i SHU i Sinidkatu Preporodu, ali i Stipić, a pogotovo Šprem gleda samo bolji položaj učitelja i stručnih suradnika. Nažalost dok mi ne budemo imali ne nastavno osoblje svoj i reprezentativni sinidat i dalje ćemo biti zadnja rupa u učiteljskim sinidikatima.

    Sviđa mi se

    • Prema Zakonu postoji i Vijeće (koje imenuje Vlada) koje sudjeluje u donošenju Uredbe i praćenju njezine primjene. Vlada donosi Uredbu, a ista ta Vlada je 2019. formalno konstatirala da imamo više posla od općeg radnog mjesta “tajnika ustanove”. Ne postoji obrazloženje koje može opravdati izdvanje radnog mjesta tajnika škole od radnog mjesta tajnika ustanove.

      Sviđa mi se

Komentiraj