Izmjena Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera

Dana 19. siječnja 2017. godine stupa na snagu Pravilnik o izmjeni Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera (dalje: Pravilnik). U daljnjem tekstu kronološki ću prikazati proceduru temeljem koje je Pravilnik izmijenjen.

Postupak koji prethodi donošenju Pravilnika

Izradi Nacrta Pravilnika prethodio je radni sastanak predstavnika MZOS-a, Ministarstva zdravlja, Hrvatske liječničke komore i dr. na kojem se raspravljalo o inicijativi liječnika obiteljske medicine za smanjivanjem administrativnog opterećenja po pitanju izdavanja liječničkih ispričnica/potvrda.

Od 5. do 20. listopada 2016. godine na portalu e-Savjetovanja bilo je otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Pravilnika. U sadržajnom smislu predložena je promjena članka 4. Pravilnika, na način da se roditeljima učenika omogući naknadno pravdanje izostanka od najviše 3 dana, koji mogu biti uzastopni. Izričito je navedeno da se liječničkom potvrdom dokazuje izostanak učenika u trajanju od 4 ili više dana. Izostanci učenika s nastave se mogu opravdati i odgovarajućom potvrdom nadležne institucije.

Krajem listopada 2016. objavljeno je Izvješće MZOS-a o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Pravilnika.

Iz analize dostavljenih primjedbi vidljivo je da se najviše prigovora odnosilo na pravo roditelja za pravdanjem samo tri izostanka godišnje, u situaciji kada se izostanci kraći od četiri dana više neće moći pravdati liječničkom ispričnicom.

Prigovori zbog potrebe za preciznijim uređenjem odnosili su se na:

– termin ”pravodobno” prilikom traženje roditelja za pravdanjem izostanka, uz napomenu da je Pravilnikom potrebno precizirati o kojem periodu se radi i

– preciziranje ”nadležne institucije ili druge fizičke ili pravne osobe” ovlaštene za izdavanjem potvrde zbog izostanka učenika.

Navedeni prigovori su prihvaćeni, na način da je konačni tekst Pravilnika (NN 3/17) promijenjen.

Prigovori koji nisu prihvaćeni  odnosili su se na potrebu da se cijeli postupak izricanja pedagoških mjera uredi Pravilnikom, kako škole ne bi morale mijenjati odredbe statuta svaki put kada se promijeni Pravilnik.

Objava Pravilnika u Narodnim novinama

Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama broj 3/17 dana 11. siječnja 2017. godine i stupa na snagu 19. siječnja 2017. godine.

Izmjenama Pravilnika daje se pravo roditeljima da opravdaju izostanak djeteta do tri uzastopna dana više puta godišnje, Pravilnikom nije precizirano koliko je ”više puta”.

Liječničkom potvrdom pravdati će se isključivo izostanci u trajanju od četiri ili više dana.

Taksativno su navedene nadležne institucije, ustanove i druge pravne osobe čije potvrde mogu služiti za pravdanje izostanaka učenicima.

Klikom na komparativni prikaz, možete vidjeti članak 4. Pravilnika koji je vrijedio do 18. siječnja 2017., nacrt Pravilnika koji je objavljen na portalu e-Savjetovanje i Pravilnik koji je stupio na snagu 19. siječnja 2017. godine.

Zaključak

Izmjena Pravilnika inicirana je s namjerom da se administrativno rasterete liječnici obiteljske medicine, ali nije prošla bez negativnih posljedica.

Prvi problem proizlazi iz činjenice što je način i rok u kojem je potrebno opravdati izostanak uređen statutom škole, što će za posljedicu imati različito postupanje škola u istim stvarima.

Drugi problem proizlazi iz neprecizne odredbe koja roditeljima daje pravo pravdanja izostanaka ”više puta godišnje”. Preciznost je najviši kriterij kojim se treba rukovoditi prilikom pisanja pravnih pravila, a taj kriterij je u ovom slučaju izostavljen (pretpostavljam zbog prigovora roditelja u postupku e-Savjetovanja).

Roditeljima bi svakako trebalo olakšati postupak pravdanja izostanaka, posebno se to odnosi na razrednu nastavu u osnovnim školama.  Međutim, kako se odredbe Pravilnika primjenjuju i na učenike u srednjim školama, ne treba isključiti mogućnost zlouporabe.

Ako je osnovna namjera donošenja ovog Pravilnika bila eliminacija dijela administrativnih poslova u domovima zdravlja, vjerujem da se još bolji efekt mogao postići informatizacijom procesa ispričavanja, npr. na način da se svaki posjet doktoru učenika automatski evidentira u e-Dnevniku bez negativnih posljedica koje će ovaj Pravilnik polučiti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s