Može li u školama ugovor o radu na određeno postati ugovor o radu na neodređeno vrijeme?

vaga

U praksi se može dogoditi situacija da radnik škole zaposlen na određeno vrijeme nastavi raditi i nakon isteka ugovora o radu, bez sklopljenog novog ugovora.

Može li u tom slučaju radni odnos na određeno postati radni odnos na neodređeno vrijeme primjenom odredbi Zakona o radu?

Pravilo je da se radni odnos u školi zasniva ugovorom o radu na temelju natječaja, sukladno članku 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Iznimno, radni odnos može se zasnovati bez natječaja u sljedećim slučajevima:

  • kada obavljanje poslova ne trpi odgodu na razdoblje do 15 dana (ravnatelj) i do 60 dana (školski odbor),
  • kada se zasniva radni odnos s osobom koja se, zbog poslovno uvjetovanog otkaza, nalazi u evidenciji ureda državne uprave ili Gradskog ureda,
  • do punog radnog vremena s radnikom koji već radi na neodređeno nepuno radno vrijeme i
  • temeljem sporazuma školskih ustanova o zamjeni radnika zbog udaljenosti mjesta rada od mjesta stanovanja.

Zakon o radu (dalje: Zakon) radni odnos na određeno vrijeme definira kao iznimku u slučajevima u kojima je prestanak unaprijed utvrđen rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.  Ako je ugovor o radu sklopljen protivno odredbama Zakona ili ako radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme, sukladno članku 12. stavku 7. Zakona.

Neki od primjera iz prakse zbog kojih može doći do ove situacije su:

  • Radnik A je na zamjeni odsutnog radnika B. Povratkom s bolovanja radnika B, radnik A nastavlja raditi kao zamjena za odsutnog radnika C. U razdoblju prijelaza sa zamjene na zamjenu, zbog organizacijskih razloga radnik A nije dobio novi ugovor na određeno (za radnika C).
  • Radnik je na zamjeni odsutnog radnika koji premine za vrijeme bolovanja. Radniku na zamjeni se ne uruči novi ugovor jer se (pogrešno) smatra da prvi ugovor i dalje vrijedi.
  • Ista pravna situacija kao i pod prethodnom točkom, ali se odsutni radnik nije vratio na rad zbog odlaska u mirovinu.

Postavlja se pitanje, isključuje li odredba članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi od primjene članak 12. stavak 7. Zakona o radu?

Odgovor na postavljeno pitanje može se naći u presudama Vrhovnoga suda.

Tri su relevantne presude koje uređuju ovu materiju. Presuda iz 2009., 2011. i 2015. godine i sve tri presude zauzele su jednako pravno shvaćanje.

Presuda broj: Revr 92/09-2 od 11. ožujka 2009. godine:

”Odredbe članka 71. i 73. Zakona o osnovnom školstvu, te odredbu članka 7. Pravilnika o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu koje odredbe predstavljaju poseban propis kojim se  uređuju uvjeti za obavljanje poslova nastavnika čime isključuju primjenu odredbe čl. 15. st. 2. Zakona o radu, koji određuje da je dopušteno sklapanje ugovora na određeno vrijeme kada je to posebnim zakonom određeno što je u ovom predmetu slučaj.”

Presuda broj: Revr 1709/10-2 od 23. ožujka 2011. godine:

”Odredba čl. 107. Zakona o odgoju kao poseban propis, kojim se uređuju uvjeti za obavljanje poslova nastavnika isključuju primjenu odredbe čl. 10. st. 4. Zakona o radu kojom odredbom je propisano da ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovog zakona ili ako radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je sklopljen na neodređeno vrijeme.”

Presuda broj: Revr 1170/15-2 od 28. listopada 2015. godine:

”Budući da prema odredbama ZOOOSŠ proizlazi da osoba koja nema odgovarajuću stručnu spremu, odnosno koja ne zadovoljava potrebne kvalifikacije za rad na radnom mjestu učitelja predmetne nastave može zasnovati radni odnos tek iznimno i to samo na određeno vrijeme to prema shvaćanju ovoga suda radni odnos tužiteljice zasnovan s tuženicom na određeno vrijeme u smislu odredbe čl. 107. st. 10. ZOOOSŠ ne može prerasti u radni odnos na neodređeno vrijeme u smislu opće odredbe čl. 10. st. 5. ZR jer ZOOOSŠ predstavlja lex specialis u odnosu na odredbu čl. 10. st. 5. ZR.”

Zaključak:

U navedenim presudama sadržan je odgovor na postavljeno pitanje, radni odnos na određeno ne može postati radni odnos na neodređeno vrijeme u školama primjenom odredbi Zakona o radu.  Radni odnos na neodređeno vrijeme u školi je moguće zasnovati isključivo na temelju provedenog natječaja.

3 misli o “Može li u školama ugovor o radu na određeno postati ugovor o radu na neodređeno vrijeme?

  1. Cvo je hvale vrijedno širenje i dijeljenje znanja. Vaši stručni osvrti na problematiku rada tajnika u školama mogu svima nama biti od velike koristi za bolji rad i potvrdi ispravnost naših pojedinačnih pravnih shvaćanja i stavova.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s