Prijedlog Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru i centraliziranom obračunu plaća

Ministarstvo pravosuđa i uprave je u e-Savjetovanje (zatvoreno 19. 6. 2022.) uputilo Prijedlog zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru i centraliziranom obračunu plaća (dalje: Zakon).

Izdvojit ću neka pitanja koja bi se trebala urediti novim Zakonom:

– proširiti obvezu korištenja COP-a na sve isplate koje se vrše iz državnog proračuna, a ne samo za plaće i naknade zaposlenima u javnom sektoru, te uvesti obvezu korištenja COP-a pri obračunu plaća, drugog dohotka, ostalih materijalnih prava i naknada za zaposlene u javnom sektoru te za obračun i isplatu drugog dohotka i ostalih naknada vanjskim suradnicima,

– naglasiti odgovornost korisnika za ažurno vođenje podataka u Registru uvođenjem roka od 8 dana za unos podataka o novom zaposleniku i obveze promjene podataka o zaposleniku odmah po saznanju,

– jasnije urediti pravo na korištenje i obradu podataka iz Registra te njihovu daljnju distribuciju,

– definirati način na koji šira javnost može dobiti podatke iz Registra tj. čija je obveza dati analitičke podatke o zaposlenicima.

Uključio sam se u e-Savjetovanje i predložio sljedeće:

1) Ustanove koje primjenjuju Zakon o radu moraju voditi duplu evidenciju (posebnu evidenciju o radnicima i radnom vremenu), iako sve elemente uredno vode i u COP-u. Trebalo bi propisati da ustanove koje vode urednu evidenciju o radnicima i radnom vremenu u COP-u nisu dužne voditi druge evidencije o radnicima i radnom vremenu.

2) U cijelom javnom sektoru uvedena je obveza provjere diploma prilikom zapošljavanja. U COP-u je obvezan unos podataka o razini školavanja i stečenoj diplomi zaposlenika. Potrebno je osigurati interoperabilnost COP-a s evidencijama o visokom obrazovanju. Provjera bi trebala biti automatizirana, odnosno COP bi trebao dati obavijest tijelu u slučaju da zaposlenik nije nađen u evidenciji fakulteta/visoke škole kako bi se vršile ciljane provjere.

3) Radi osiguranja točnosti podataka o stažu zaposlenika trebalo bi omogućiti automatski izračun. Korisnici COP-a dužni su za svakog zaposlenika unijeti sva prethodna zaposlenja. Nakon unosa prethodnih zaposlenja u registar, dobiveni staž bi se automatski trebao upisati u detaljima zaposlenika. Navedeno bi smanjilo i moguće greške prilikom računanja staža u nepunom radnom vremenu.

4) U detaljima zaposlenika obvezno se unosi podatak o statusu stanovanja. Poslodavci nemaju osnovu za prikljupljanje ovog podatka i prema mojem mišljenju ovdje se radi o prekomjernoj obradi podataka u smislu GDPR-a. Ovu kategoriju bi trebalo promijeniti iz obvezne u opcionalnu.

5) U izvješćima je potrebno dodati ”izvješće za Državni zavod za statistiku” u kojem bi se kreirali svi potrebni podaci zaposlenika za popunjavanje godišnjeg izvješća.

Izvješće o prijedlozima je već objavljeno, a navedeni prijedlozi su ”primljeni na znanje”.

Jedna misao o “Prijedlog Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru i centraliziranom obračunu plaća

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s