Računanje staža po novom TKU

U članku 49. stavku 2. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike minuli rad (0.5% po godini staža) uređen je drugačije u odnosu na prijašnje kolektivne ugovore.

Radni staž računao se razmjerno radnom vremenu (na isti način kako se računa i mirovinski staž). Osoba koja je radila u nepunom radnom vremenu 4 sata dnevno godinu dana imala je pravo na 6 mjeseci radnog staža.

U novom TKU radnik koji radi u nepunom radnom vremenu je formalno izjednačena s radnikom koji radi u punom radnom vremenu po pitanju ostvarivanja radnog staža.  

Navedeno je potvrđeno dodavanjem nove kategorije u detaljima zaposlenika u COP-u (ukupni staž do zapošljavanja za uvećanje plaće 0.5%).

Na koji način bi škole trebale uskladiti svoje registre s uputom u COP-u?

Sukladno uputi školama je preporučeno da zatvore postojeće rasporede i zaposlenje s 30. 4. 2022. i otvore novo zaposlenje i raspored s datumom 1. 5. 2022. Kao razlog prestanka radnog odnosa trebalo bi odabrati ”promjena broja sati rada”.

Kako je uputa stigla na kraju mjeseca, kada je evidencija radnog vremena za sve zaposlenike već unesena u COP, postupanje po ovoj uputi tražilo bi jako puno dodatnog angažmana u trenutku kada vremena (zbog obračuna plaće) nema.

Svi podaci bi se u COP-u trebali voditi točno, a radi se i o evidenciji koja će se čuvati trajno. U konkretnom slučaju zatvaranje zaposlenja zbog ”promjene broja sati rada” ne odgovara stvarnom stanju stvari. U konkretnom slučaju radi se o usklađivanju radnog staža s novim TKU-om, što za posljedicu nema promjenu radnog vremena zaposlenika pa je razlog ”promjena broja sati rada” pogrešan.

Što bi trebalo napraviti?

Za potrebe isplate plaće u svibnju trebalo bi ponovno izračunati ukupni staž do zapošljavanja za radnike koji rade ili su radili u nepunom radnom vremenu.

Primjer: Osoba je radila u nepunom radnom vremenu (2.8 sati dnevno) od 1. 1. 2020. do 31. 8. 2021.

U vremenskom razdoblju od 1. 1. 2020. do 31. 8. 2021. ima 608 dana.

Ako je osoba radila u nepunom radnom vremenu 2.8h dnevno to je 35% ukupnog radnog vremena (2.8/8 = 0.35).

Za izračun radnog staža bilo je potrebno pomnožiti 608 i 0.35 = 212,80 odnosno 0 godina 7 mjeseci i 3 dana staža.

Sada osoba koja je radila u nepunom radnom vremenu za isto to razdoblje ostvaruje pravo na 1 godinu i 8 mjeseci radnog staža.

Razlika između nepunog i punog je 1 godina 0 mjeseci i 27 dana staža, što znači da bi na postojeći staž trebali dodati razliku (01 00 27) do punog radnog vremena kako bi dobili ”ukupni staž do zapošljavanja za uvećanje plaće”.

Osobno sam za izračun datuma koristio kalkulator u Windowsima (kada otvorite kalkulator u gornjem lijevom kutu možete kliknuti na horizontalne crte i odabrati ”izračun datuma”.)

Ovaj model računanja primjenjiv je za radnike koji imaju kombinaciju rada u punom i nepunom radnom vremenu. Staž za puno radno vrijeme je točan, a staž za nepuno bi trebalo izračunati i ”konvertirati” do punog.

Za radnike koji su cijeli radni odnos u nepunom radnom vremenu potrebno je izračunati kalendarske dane rada i dobiveni broj upisati kao ukupni staž do zapošljavanja.

Konkretno, ako je radnik radio u nepunom radnom vremenu (2 sata dnevno) od 1. 1. 2010. do danas (1.6.2022.) ostvario je pravo na 12 godina 5 mjeseci i 1 dan ukupnog staža.

Za radnike koji su radili u nepunom radnom vremenu u više škola bitna je kategorija ”broj sati ukupno”.

Ako je zbroj svih radnih odnosa na nepuno radno vrijeme jednak punom radnom vremenu u tom slučaju staž radnika je točno izračunat zato što su radnici ostvarili puni staž.

Ako je zbroj svih radnih odnosa na nepuno radno vrijeme manji od punog radnog vremena u tom slučaju potrebno je izračunati razliku do punog radnog vremena i tu razliku dodati na postojeći staž.

U COP-u postoji modul ”prethodna zaposlenja” koji su škole morale uredno voditi na način da se upiše trajanje (i radno vrijeme) svih prethodnih radnih odnosa.

Nadam se da će uskoro taj modul prilagoditi novom TKU na način da se generira zbroj svih prethodnih radnih odnosa i za rubriku ”ukupni staž do zapošljavanja za uvećanje plaće 0.5%” odnosno da se nepuno radno vrijeme za te potrebe računa kao i puno.

Ako želite dodatne detalje vezane za primjenu novog TKU-a možete naručiti e-priručnik.

5 misli o “Računanje staža po novom TKU

 1. Slažem se s kolegom Davorinom i kolegicom Majom. Nije mi jasno zašto mi tajnici kao poslušni podanici odrađujemo bez promišljañja sve poslove koje nam nalože. S obzirom na to da sam radio u HZMO-u jako dobro sam upoznat s definicijom “staža osiguranja” i smatram da su u Fini pogrešno protumačili članak 49. Kolektivnog ugovora. Uostalom oni nisu nadležni za tumačenje Kolektivnog ugovora, a od MZO-a nismo dobili nikakav dopis niti upute. Potrebno je zatražiti od MZO-a bar nekakvo mišljenje vezano za ove izmjene.

  Sviđa mi se

 2. Znači u odnosu na prethodni Temeljni kolektivni ugovor u kojem je članku 49. stavku 2. pisalo dodano je da to pravo za 0,5 % za svaku navršenu godinu radnog staža ostvaruje radnik NEOVISNO O TOME RADI LI ZAPOSLENIK U PUNOM ILI NEPUNOM RADNOM VREMENU. Ali isto tako je promijenjen STAVAK 4. i 5. gdje je piše koji se to STAŽ SMATRA ZA UVEĆANJE PLAĆE.

  „ 2. Osnovnu plaću zaposlenika čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta na koje je raspoređen i osnovice za izračun plaće, uvećan za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža.“

  „4. Osnovica za izračun plaće iz stavka 2. ovoga članka, od 1. studenoga 2017. godine iznosi 5.421,54 kn, a primjenjuje se počevši s plaćom za mjesec studeni 2017. godine, koja se isplaćuje u mjesecu prosincu 2017. godine.“

  Zbog svega navedenoga nisam ništa mijenjao u registru. Kada dođe službeno od MZO ili nekakvo tumačenje onda ću mijenjati jer ne vidim na čemu je Fina zaključila da svi koji rade ne puno dobivaju kao i oni što rade puno radno vrijeme povećanje plaće jer piše u temeljnom za svaku navršenu godinu, znači tko radi na puno prije navrši godinu staža za razliku od nepunog ali svi dobivaju za navršenu godinu staža, a i prije zapošljavanja tražimo od radnika dokaz o stažu koji je utvrdio mirovinsko osiguranje.

  Sviđa mi se

 3. Pročitao sam članak 49. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (NN 56/22) i mislim da je FINA krivo protumačila članak, ne vidim gdje po njima piše da se ljudima koji rade na nepuno radno vrijeme da ima se računa kao puno radno vrijeme staž za uvećanje plaće kada je u istom članku definirano da se u smislu uvećanja plaće smatra staž na koji su uplaćeni doprinosi i propisima mirovinskog kako se računa staž, ako su doprinosi za nekoga uplaćeni za 4 sata dnevno i mirovinsko utvrđuje da je staž 4 sata dnevno kako i onda da im mi računamo u Registru osam sati kada nisu ni plaćeni doprinosi niti je staž kao takav utvrđen u mirovinskom osiguranju?

  Istina da u članku 49. stavku 2. piše
  “2. Osnovnu bruto plaću zaposlenika čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta na koje je raspoređen i osnovice za izračun plaće, uvećan za 0,5 % za svaku navršenu godinu radnog staža, neovisno o tome radi li zaposlenik u punom ili nepunom radnom vremenu.”

  ali u istom članku 49 . stavka 4. piše
  “4. Pod radnim stažem u smislu prava na uvećanje plaće iz stavka 2. ovoga članka smatra se radni staž ostvaren temeljem rada za koji su plaćeni doprinosi i koji se prema propisima mirovinskoga osiguranja računa u staž osiguranja.”

  Sviđa mi se

  • Slazem se sa tumacenjem kolege Davorina. Takodjer FINA je dala nekalvu aplikscijsku mogucnost ali ne i tunacenje TKU. Ovo sto ste naveli, ja u TKU ne citam. Citam st.4. koji mi u potpunosti definira radni staz kao staz osiguranja za koji su placeni doprinosi. Dok netko nadlezan ne protumaci gdje je to formalnopravno izjednacenje punog i nepunog rv (ono u st. 2 ne tumacim na nacin koji FINA to radi) – ne znam bi li se upustala u ove izmjene. Bolje da mi dugujemo zaposlenicima pa radimo korektive, nego oni nama po ovom ludilu od tumacenja ili nespretno napisanog TKU.

   Sviđa mi se

   • Nije sporno da relevantno Tumačenje daje Povjerenstvo. Ovakvo tumačenje ide u korist radnicima koji rade u nepunom radnom vremenu. FINA je ovo napravila po nalogu Ministarstva uprave ili drugog nadležnog tijela (znači nekoga tko će sjediti u Povjerenstvu kao predstavnik Vlade). Predstavnici sindikata u Povjerenstvu će sigurno ići u korist radnika. Na stranu formalno-pravno tumačenje članka 49. ne vidim koji članovi Povjerenstva će se izjasniti protiv ovakve prakse (pogotovo nakon intervencije FINE).

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s