Hibridni model rada u školi

Hibridni model rada kombinacija je rada u prostorijama poslodavca i rada od kuće radnika ili drugog prostora koji nije službeni prostor poslodavca. Može li se ovakav model rada ugovoriti u školi?

Ministarstvo pravosuđa i uprave od 1. siječnja do 31. svibnja 2023. provodi pilot projekt (SmartWorking) primjene hibridnog modela rada u tijelima državne uprave (uključeno 14 tijela). Od lipnja će krenuti s uspostavom modela u cijelom sustavu.

Koja radna mjesta su prikladna za hibridni model rada?

Prikladni su poslovi koji:

  • Ne zahtijevaju upute i nadzor isključivo uživo.
  • Ne zahtijevaju suradnju koju je moguće ostvariti isključivo uživo.
  • Ne uključuju prijam stranaka (osim unaprijed planiranog).
  • Ne uključuju postupanje s dokumentacijom u fizičkom obliku.
  • Ne zahtijevaju korištenje opreme dostupne samo u uredu.
  • Ne zahtijevaju rad s povjerljivim dokumentima.
  • Ne uključuju poslove osiguranja te zaštite imovine i ljudi.
  • Ne zahtijevaju primjenu posebnih mjera zaštite na radu.

*Ocjena prikladnosti poslova je preuzeta iz pilot projekta SmartWorking.

Može li tajnik škole raditi hibridno?

Cilj SmartWorking projekta je da se utječe na konačne rezultate rada i zadovoljstvo radnika, a ne na način i mjesto obavljanja rada.

Informacijski sustav uredskog poslovanja koji će biti usklađen sa svim zahtjevima Uredbe o uredskom poslovanju predstavlja osnovni alat koji će omogućiti obavljanje poslova tajnika na izdvojenom mjestu.

Posao tajnika škole uključuje i praćenje propisa, izradu općih akata i ostalih pojedinačnih akata koji se ne ponavljaju. Konkretno, potrebni su uvjeti koji omogućuju da se ti poslovi mogu kvalitetno obavljati kako bi tajnik, a posredno i ravnatelj mogli biti informirani o svim relevantnim propisima koji utječu na rad škole. U praksi ured tajnika je najbliži šalteru na glavnom kolodvoru i kao takav ne nudi uvjete potrebne za fokusirano obavljanje složenijih poslova.

S obzirom na sve navedeno, ne postoje zapreke da tajnik radi hibridno.

U kojem omjeru je preporučeno raditi prema hibridnom modelu?

Na temelju istraživanja iz SmartWorking projekta preporučeno je raditi u omjeru 60:40 odnosno 3 dana u uredu i 2 dana za izdvojenom mjestu.

Koja je razlika između rada na izdvojenom mjestu i rada na daljinu?

Rad na izdvojenom mjestu rada je rad od kuće ili drugog prostora koji nije prostor poslodavca. Ključno je da je mjesto rada utvrđeno i poznato radniku i poslodavcu.

Rad na daljinu se odvija putem informacijsko komunikacijske tehnologije (računalo + pristup internetu) i radnik samostalno određuje svoje mjesto rada, znači da mjesto rada nije utvrđeno.

Postoje li razlike u obvezama škole ako s radnikom ugovori rad na izdvojenom mjestu rada ili rad na daljinu?

U slučaju rada na izdvojenom mjestu škola odgovara za zaštitu na radu, odnosno trebalo bi dopuniti procjenu rizika za rad od kuće radnika.

Radnik ima pravo na naknadu troškova za rad na izdvojenom mjestu rada kada je trajanje rada duže od sedam radnih dana u mjesecu. Konkretno, ako je hibridni model ugovoren 2x tjedno radnik bi ostvario pravo na naknadu troškova (neoporezivo se može isplatiti do 3,98€ po danu rada). Naknada nije predviđena u Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike, pa bi ovaj iznos škola morala platiti iz vlastitih sredstava.

Ako se s radnikom ugovori rad na daljinu, škola nema dodatnih financijskih obaveza (u slučaju rada na daljinu 2x tjedno) i nema obvezu iz zaštite na radu.

Ako se ravnatelj i tajnik škole dogovore o hibridnom modelu, što je potrebno napraviti?

Potrebno je sklopiti aneks ugovora o radu koji sadrži sve potrebne elemente koje propisuje članak 17. a Zakona o radu.

Što je s hibridnim modelom rada učitelja i nastavnika?

Učitelji i nastavnici imaju ugovore o radu u kojima je definirano da je njihovo radno mjesto u prostorijama poslodavca (škole).

U praksi odgojno-obrazovni proces se odvija u prostorijama škole, a pripreme se odvijaju izvan prostorija škole. Ovdje se radi o posebnom hibridnom modelu u kojem radnik isti dan obavlja poslove i u prostorijama poslodavca i kod kuće.

U vrijeme praznika učenika, svi radnici bi trebali poslove obavljati iz prostorija škole (kako je ugovorom o radu i uređeno) što u praksi nije slučaj.

Poseban hibridni model rada učitelja i nastavnika u vrijeme nastave i praznika učenika trebalo bi predvidjeti i urediti novim Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kako bi u praksi izbjegli sporne situacije (npr. ozljeda na radu u vrijeme radnog vremena, a radnik nije u prostorijama poslodavca).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s