Najava novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

U pripremi je nacrt novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (dalje: Zakon) koji bi, prema Planu zakonodavnih aktivnosti MZO-a za 2022., trebao biti donesen u III. kvartalu 2022. Koji su problemi detektirani u postojećem Zakonu i treba li se uključiti u e-Savjetovanje?

Prvi korak u postupku donošenja zakona je provođenje postupka procjene učinka propisa. U postupku se provodi analiza postojećeg stanja, utvrđuju se moguća rješenja uočenih problema, fiskalni efekti i učinak na društvo u cjelini. Po završetku postupka, ovisno o utvrđenom stanju, pristupa se izradi nacrta novog zakona (što je slučaj sa Zakonom) ili se izrađuje nacrt izmjena i dopuna zakona.   

Izradi novog Zakona pristupa se nakon 14 izmjena i/ili dopuna, pravilo je da se donošenju novog propisa pristupa nakon treće izmjene/dopune.

Koji problemi su detektirani u Zakonu?

– mreža i osnivanje školskih ustanova,

– mogućnost izvođenja cjelodnevne nastave te način rada odgojno-obrazovnih i drugih radnika,

– ustroj razrednih odjela mora biti ujednačen za osnovne i srednje škole,

– izvođenje programa potrebno je urediti na drugačiji način,

– posebno urediti pitanja izvođenja nastave na jeziku i pismu nacionalne manjine,

– omogućiti drugačiji način praćena i vrednovanja ishoda učenja te upisa u nastavak srednjoškolskog odgoja i obrazovanja,

– mogućnost vanjskog vrednovanja ishoda učenika osnovnih škola,

– propisati i različite oblike školovanja (nastava na daljinu, školovanje od kuće i sl.),

– nove odredabe vezano uz zapošljavanje, imenovanje školskih/domskih odbora te postupaka izbora i imenovanja ravnatelja,

– potrebno je na drugačiji način urediti i pitanja vezano uz profesionalni razvoj odgojno-obrazovnih radnika i ravnatelja, napredovanja kao i nadzor u školskim ustanovama i stručno-pedagoškom radu.

12. listopada 2021. održan je prvi sastanak za Izradu nacrta Prijedloga Zakona, prema informacijama koje je objavio Sindikat hrvatskih učitelja. Nacrt bi trebao biti dovršen do 10. svibnja 2022.

Trebamo li se uključiti u e-Savjetovanje?

Kako je status tajnika škola uredno ignoriran u svim dosadašnjim izmjenama i dopunama Zakona, imao sam potrebu da u ovom e-Savjetovanju apeliram na članove radne skupine da se status tajnika škole u novom Zakonu izjednači sa statusom stručnog suradnika.

Prenosim što sam napisao u e-Savjetovanju:

”Radno mjesto tajnika školske ustanove je jedino radno mjesto koje je predviđeno u svakoj školi temeljem Zakona. Tajnici ministarstava, sudova, agencija itd. rukovodeći su službenici u svojim organizacijama, nažalost u školi su tajnici radnici drugog reda (bez mogućnosti napredovanja u zvanju).

Od izmjenama i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi iz 2012. godine, tajnici škola putem javne rasprave (današnjeg e-Savjetovanja) aktivno ukazuju na statusnu problematiku svog radnog mjesta. Tajnicima škola nije omogućeno napredovanje u zvanju na način kako je to omogućeno stručnim suradnicima.

Nakon završetka e-Savjetovanja i objave izvješća, prijedlozi tajnika su ”primljeni na znanje” ili ”nisu predmet predloženih izmjena i dopuna Zakona”. Ovim putem apeliram da se ispravi velika nepravda i da se u novom Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi status tajnika škole izjednači za statusom stručnog suradnika (uz sva prava i obveze koja iz toga proizlaze).”

Pozivam sve kolegice i kolege da se uključe u e-Savjetovanje (otvoreno je do 17. 10. 2021.).

2 misli o “Najava novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

  1. Također je zapostavljeno i radno mjesto školskog administratora /referenta , u klasifikaciji radnih mjesta se preskače kao da ne postoji , priroda posla se mijenja i traži edukaciju , daju im se poslovi u hodu i obveze vođenja pismohrane , polaganja ispita arhivara iitd.itd. ,a koeficijent sramotno nizak. Sve pogodnosti koje sindikat preko pregovora i štrajka , se naravno u tom obliku ne odnose na tehničko osoblje i TO NIJE U REDU!!

    Sviđa mi se

  2. Radno mjesto tajnika je godinama ignorirano u zakonodavstvu od strane Ministarstva, i to zaposlenih u Ministarstvu koji sudjeluju u izradi zakona, a to su mahom profesori, koji ignoriraju svaki drugi stručni rad u školi. Umjesto u stručne radnike, tajnici se svrstavaju u, zamislite, administrativno-TEHNIČKO OSOBLJE. I to je stav zaposlenika Ministarstva koji utječe na kreiranje položaja tajnika. Pokazuje opće nepoznavanje stručnih i kompleksnih poslova koje obavlja tajnik. Izgleda da još uvjek vlada mišljenje kako tajnik izdaje učeničke potvrde. Što učiniti da se takvo mišljenje promijeni? Nipošto ne potcjenjujući bilo koje radno mjesto, ali zar radno mjesto tajnika je manje stručno od knjižničara, voditelja smjene ili sastavljača rasporeda.
    I te kako kompleksno pravno znanje treba za pripreme sjednica, primjenu zakonskih i podzakonskih akata vezanih za odgoj i obrazovanje, primjenu Zakona o radu, primjenu propisa zaštite na radu, Zakona o upravnom postupku i velikog broja drugih propisa, kada posljedice za grešku mogu biti i te kako velike. Stručno usavršavanje mora biti osigurano, a to nije. Zakonom je predviđena mogućnost napredovanja svih s VSS, osim tajnika, što je čak, smatram, suprotno Ustavu.
    Nažalost sve završava na tome da se međusobo žalimo, to nitko ne uvažava i samo tajnici škola znaju koliko je posao kompleksan. Tajnik kao i odvjetnik mora imati kompleksno znanje i profesionalno rješavati svaki slučaj pa makar se on pojavi samo jednom za vrijeme radnog vijeka. Potrebna je edukacija i priznavanje napredovanja u radu. Rad ne može biti svima valoriziran jednako. Nekim tajnicima se stručni radovi objavljuju u prestižnim pravnim časopisima. Nema priznanja za to niti napredovanja kao na drugim radnim mjestima u sustavu školstva. Predlažem da Udruga tajnika napravi spisak zakonskih i podzakonskih propisa koje tajnici primjenjuju u svom radu. Moguće to probudi shvaćanje o kompleksnosti i stručnom radu tajnika.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s