Službenički dodatak

U tijeku su pregovori za granske kolektivne ugovore u kojem su sindikati predložili ugovaranje dodatnih materijalnih prava za zaposlenike.

Predložena prava su:

  1. Plaćanje dežurstava na nacionalnim ispitima te poslova ispitnih koordinatora.
  2. Dodatak za povećanu odgovornost, složenost i opseg posla razrednika 5%.
  3. Dodatak za poslove oko razvrstavanja i podjele udžbenika.
  4. Službenički dodatak za administrativno i pomoćno-tehničko osoblje te dodatak za pratnju učenika prilikom prijevoza u druge škole.
  5. Veća materijalna prava za rad u posebnim uvjetima 15% umjesto 7%, učiteljima koji rade u posebnim razrednim odjelima 17% umjesto 10%, učiteljima koji rade na stjecanju kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života 21% umjesto 17% te stručnim suradnicima za održani sat s učenicima s teškoćama 10% umjesto 5%.
  6. Uvećanje osnovne plaće za rad nedjeljom s 35% na 50%

U ovom tekstu posebno ću se osvrnuti na službenički dodatak.

Iz prijedloga nije jasno koja je funkcija službeničkog dodatka, odnosno za koju kategoriju nenastavnog osoblja je on predviđen i koje probleme (nejednakosti) bi taj dodatak trebao ublažiti.

Kako su dodaci nastavnom osoblju jasnije strukturirani, nema razloga da se isto ne napravi i za nenastavno osoblje.

Kolege, tajnici škola, već su popunjavali razne tablice u kojima su istaknuli neplaćene poslove koje obavljaju i ovom prilikom nije naodmet da se oni ponove kako bi se službenički dodatak u daljnjim pregovorima mogao preciznije razraditi.

Prijedlog za razradu službeničkog dodatka:

1) Funkcije službenika za zaštitu osobnih podataka, službenika za informiranje, stručnjaka za zaštitu na radu, osoba zadužene za vođenje arhive moraju se dodatno vrednovati.

2) Uvećanje 4% plaće nakon 30 godina staža kao i nastavnom osoblju.

3) Tajnici škola i voditelji računovodstva koji su zaposleni u školama koje ispunjavaju kriterije za zapošljavanja administrativnog referenta, kojeg Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije odobrilo, moraju imati dodatak na plaću.

4) Uredno plaćanje prekovremenih sati i za nenastavno osoblje.

5) Dodatak za administrativno opterećenje u  školama  koje objedinjuju više različitih programa ili djelatnosti (npr. učenički dom i škola).

6) Dodatak za administrativno opterećenje zbog rada na EU projektima.

7) Pripremiti osnovu za isplatu dodataka za administrativne poslove koje škole obavljaju za osnivače (ovo je potrebno predvidjeti i novim Zakonom o odgoju i obrazovanju za osnovne i srednje škole). Npr. poslovi vezani za produženi boravak, pomoćnike u nastavi, kuhinju, prijevoz učenika itd.

4 misli o “Službenički dodatak

  1. Da li će u poslove razvrstavanja i podjele biti uvršteni i tajnici? Javna i jednostavna nabava udžbenika i drugih obrazovnih materijala je isto jako opsežan posao. I ostali poslovi vezani uz javnu i jednostavnu nabavu

    Sviđa mi se

Komentiraj