Napredovanje u školi

napredovanje.jpeg

Učitelji, nastavnici i stručni suradnici mogu napredovati u zvanje mentora i zvanje savjetnika. U daljnjem tekstu informirajte se o koracima koje je potrebno poduzeti ako želite napredovati.

Napomena

Od 25. 7. 2019. godine navedena procedura nije važeća, a u primjeni je:

Pravilnik o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima

Napredovanje učitelja, nastavnika i stručnih suradnika predviđeno je člankom 116. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (dalje: Zakon).  Zakon je predvidio napredovanje u najmanje tri razine, a uvjeti i način napredovanja trebali su biti definirani pravilnikom. Člankom 164. Zakona propisano je da će se svi pravilnici donijeti u roku od godine dana. Zakon je stupio na snagu 2. kolovoza 2008. godine.

Člankom 164. Zakona propisano je da pravilnici doneseni na temelju Zakona o osnovnom školstvu i Zakona o srednjem školstvu ostaju na snazi do donošenja novih propisa i tako ulazimo u jubilarnu desetu godinu produžene primjene Pravilnika o napredovanju učitelja i nastavnika u osnovnom i srednjem školstvu, Narodne novine 89/1995, 148/1999, 20/2005 (dalje: Pravilnik).

Pravilnikom je uređen postupak napredovanja u zvanje mentora i savjetnika (treća razina nije predviđena, iako je Zakon predvidio minimalno tri razine).

Napredovanje je  temeljeno na:

 • uspješnosti u radu s učenicima,
 • stručnom usavršavanju i
 • izvannastavnom stručnom radu.

Uspješnost u radu učitelja/nastavnika ocjenjuje ravnatelj uz suglasnost učiteljskog/nastavničkog vijeća, na temelju elemenata iz članka 5. Pravilnika. Predviđene ocjene su: zadovoljava, uspješan, vrlo uspješan i izvrstan.

Stručno usavršavanje učitelja/nastavnika vrednuje savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje (Dalje: Agencija) u suradnji s ravnateljem škole, na temelju kriterija propisanih člankom 10. Pravilnika.

Izvannastavni stručni rad učitelja/nastavnika vrednuje savjetnik Agencije u suradnji s ravnateljem škole, na temelju bodova propisanih člankom 8. Pravilnika. Mišljenja sam da bi, upravo zbog propisanog načina bodovanja, trebalo što prije donijeti novi Pravilnik. Bodovi su nepravedno raspoređeni (pr. isti broj bodova za predavanje na stručnom skupu kao i za pripremanje školske priredbe ili vođenje kluba, mentorstvo studentima boduje se više nego mentorstvo pripravniku do polaganja stručnog ispita, nisu definirani bodovi za pripremu i provedbu EU projekata itd.) Ako se učitelj/nastavnik prvi puta prijavljuje za napredovanje u zvanje mentora tada se bodovi kumuliraju od početka rada do trenutka prijave.

Od kada je moguće aplicirati za napredovanje?

Za napredovanje u zvanje mentora potrebno je:

 • 6 godina radnog iskustva na odgojno-obrazovnim poslovima,
 • ocjenu vrlo uspješan ili izvrstan za uspješnost u radu,
 • najmanje 7 bodova temeljem izvannastavnog stručnog rada i
 • redovno stručno usavršavanje.

Za napredovanje u zvanje savjetnika potrebno je:

 • 11 godina radnog iskustva na odgojno-obrazovnim poslovima,
 • ocjenu izvrstan za uspješnost u radu,
 • najmanje 15 bodova temeljem izvannastavnog stručnog rada i
 • redovno stručno usavršavanje.

Učitelji i nastavnici biraju se u zvanje mentora, odnosno savjetnika, na vrijeme od pet godina i mogu biti ponovno izabrani u isto zvanje.  Najkasnije šest mjeseci prije isteka roka učitelji/nastavnici su dužni dostaviti Agenciji dokumentaciju za obnovu statusa ili gube stečeno zvanje. Nije moguće napredovati u zvanje savjetnika prije izbora u zvanje mentora.

Koju dokumentaciju je potrebno dostaviti Agenciji?

Za potrebe napredovanja učitelja/nastavnika škola dostavlja:

Kada se učitelj/nastavnik prvi puta prijavljuje za napredovanje u zvanje mentora, dolazak savjetnika iz Agencije može se čekati i duže od godinu dana.

Zaključak:

Novi Pravilnik trebao je biti donesen najkasnije u kolovozu 2009. godine. Otvoreno je pitanje zašto nije donesen odnosno zašto do sada nije bila pokrenuta javna rasprava o konceptu napredovanja i nagrađivanja učitelja/nastavnika. Nažalost ni sindikati ne inzistiraju na razradi koncepta nagrađivanja najboljih učitelja/nastavnika, već im je u primarnom fokusu linearno dizanje plaća svih zaposlenika. Kada će se na pravedan način nagrađivati najbolji u sustavu, tada će biti postavljeni temelji za provedbu cjelovite kurikularne reforme.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s