Granski kolektivni ugovori za škole

Granski kolektivni ugovori (kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim i kolektivni ugovor za zaposlenike srednjoškolskim ustanovama) bili su u primjeni do 1. ožujka 2022. Zbog nastavka pregovora oko osnovice uređene TKU-om pregovori za sklapanje novih granskih ugovora su privremeno odgođeni.

Primjenjuju li se materijalna prava iz granskih kolektivnih ugovora koji su istekli?

Odlukom Vlade o isplati materijalnih i nematerijalnih prava te drugih naknada za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim od 27. svibnja 2022. materijalna prava će se primjenjivati do sklapanja novih kolektivnih ugovora.

Postoje li razlika u pravima koja su ugovorena između granskih kolektivnih ugovora?

U tablici će biti prikazane neke razlike između osnovnih i srednjih škola.

Kako napreduju pregovori i o čemu se pregovara?

Prije početka pregovora o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama neki sindikati su najavljivali najveća povećanja materijalnih prava u povijesti. Kako se (praktički) ništa od najavljenog nije realiziralo, o sadržaju pregovora u granskim kolektivnim ugovorima nema javno dostupnih informacija.

Koja su posebna prava ugovorena u granskim kolektivnim ugovorima?

Posebna prava odnose se na uvećanja za posebne uvjete rada učitelja i nastavnika, umanjenje radne obveze učitelja i nastavnika, uvećana dnevnica za putovanje s učenicima, dodatak za odgojno-obrazovne aktivnosti na putovanju, prekovremeni rad itd.

Koje kategorije radnike su zanemarene u granskim kolektivnim ugovorima?

Prvenstveno su zanemareni tajnici škola, voditelji računovodstva i stručni suradnici.

Što bi trebalo ugovoriti u novim kolektivnim ugovorima?

Kako stvarno odrađeni prekovremeni sati nerijetko ostaju neisplaćeni tajnicima škole i voditeljima računovodstva, treba jasno propisati pravo na naknadu za prekovremene sate i za te  kategorije radnika. Praksa je pokazala kada to nije propisano da se ti sati ne isplaćuju.

Potrebno je ugovoriti dodatak za posebne uvjete rada tajnicima škola i voditeljima računovodstva u školama koje nemaju zaposlenog administrativnog ili računovodstvenog referenta. Jasno je da postoji velika razlika u poslu u školama koje imaju 50 radnika u odnosu na škole koje imaju 100 radnika i ta razlika u poslu i odgovornosti mora biti materijalno kompenzirana kroz dodatak.

Iz pozicije proračuna ovdje se radi o minornim sredstvima, a iz pozicije tajnika škola i voditelja računovodstva ovo bi predstavljalo početni korak u poštivanju načela jednake plaće za jednak rad i rad jednake vrijednosti.

2 misli o “Granski kolektivni ugovori za škole

  1. Super članak! Slažem se kolega… Iz istog razloga nisam ni članica sindikata jer kao magistra prava po vokaciji na radnom mjestu tajnice u tom sam sustavu zbog nižeg koeficijenta ionako manje bitna. Simptomatično je da se svaka tajnica i računovotkinja koju sam ikad srela osjeća isto, a s vremenom se i pojačava osjećaj otudjenosti od kolektiva. Brinemo o pravima onih koji jako loše brinu o našim pravima, a o nekakvom uzajamnom poštovanju nažalost je ponekad još teže govoriti. Nadam se da će se s vremenom ipak položaj pravnika u školama poboljšati i možda bi i terminologija trebala ići u tom smjeru i tajništvo preimenovati u pravnu službu, a tajnike u ono što zaista i jesu – pravnike. Takodjer mi je žao što mi nemamo mogućnost daljnje nadogradnje u mentore, savjetnike, a s druge strane Ministarstvo nam često u inspekcije šalje ljude koji po zanimanju nemaju veze sa “indoktriniranim” jurističkim ratiom i oni nama nalažu kako da tumačimo i primjenjujemo norme.

    Sviđa mi se

  2. Da, napokon bi i se i nas trud, rad te nase obrazovanje cijenilo.Imamo istu strucnu spremu kao i ucitelji, a manji koeficijent.Ima nas sa VSS.Doslo je do smjene generacija i danas je puno veci obim posla nego prije 10 godine, a kamoli vise godina.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s