Temeljni kolektivni ugovor za javne službe

union-negotiation

Nakon 15 sastanaka između predstavnika Vlade i Sindikata dana 27. 11. 2017. parafiran je Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama. Pogledajmo koje novine se kriju u kolektivnom ugovoru.

 

 1. Propisano je donošenje Poslovnika o radu Povjerenstva za tumačenje Temeljnog kolektivnog ugovora.
 2. Propisano je da će se tumačenja Povjerenstva objavljivati putem web-stranice Ministarstva rada i mirovinskog sustava. U prethodnom Kolektivnom ugovoru bilo je propisano da će se tumačenja objavljivati na web-stranici Vlade (iako su se objavljivala na webu Ministarstva rada).
 3. Osnovica za računanje godišnjeg odmora povećana je s 18 na 20 dana.
 4. Plaćeni dopust za sklapanje životnog partnerstva i posvojenje djeteta – 5 dana.
 5. Plaćeni dopust u slučaju smrti brata, sestre, izvanbračnog druga, životnog partnera, očuha i maćehe – 5 dana.
 6. Državom službeniku ili namješteniku kojemu je po sili zakona ili sporazumom između državnog tijela i poslodavca promijenjen radno-pravni status, neprekinuti staž u državnoj upravi smatrat će se neprekidnim stažem u javnoj službi.
 7. Definirana je osnovica za izračun plaće u visini od 5.421,54 kn koja je u primjeni od plaće za studeni 2017.
 8. Pomoć za smrt izvanbračnog druga ili životnog partnera – 1 proračunska osnovica.
 9. Pomoć u slučaju posvojenja – pola proračunske osnovice.
 10. Ako je službenom putu na teret poslodavca osiguran jedan obrok (ručak ili večera) iznos dnevnice umanjuje se za 30%, odnosno za 60% ako su osigurana dva obroka (ručak i večera). Ovo pravo je obično povoljnije uređeno u granskom kolektivnom ugovoru za učitelje/nastavnike koji putuju s učenicima.
 11. Zaposlenici koji su navršili 61 godinu ostvaruju pravo na prijevoz bez obzira na udaljenost od njihovog prebivališta do mjesta rada. Zaposlenik koji ostvaruje pravo na prijevoz i ne koristi javni prijevoz za dolazak na posao, ostvaruje pravo na naknadu u visini od 1/12 cijene godišnje karte. Ako od mjesta prebivališta do mjesta rada nema organiziranog javnog prijevoza, zaposlenik ostvaruje pravo na naknadu i visini od 1,00 kn po prijeđenom kilometru uvećano za troškove mostarine i tunelarine. Ako je od mjesta prebivališta do mjesta rada organiziran javni prijevoz na dijelu udaljenosti, zaposlenik ostvaruje pravo na naknadu u visini od 1,00 kn po prijeđenom kilometru uvećano za cijenu karte organiziranog prijevoza ili 1,00 kn po prijeđenom kilometru ovisno što je za poslodavca povoljnije. Zaposlenik koji koristi pravo na naknadu umjesto godišnje karte, gubi pravo na prijevoz zbog korištenja godišnjeg odmora za jedan mjesec, i to onaj u kojem koristi pretežiti dio godišnjeg odmora. Zaposlenik koji pravo na korištenje godišnje karte u slučaju predvidljive duže odsutnosti – dugotrajno bolovanje, plaćeni dopust ili neplaćeni dopust.
 12. Specifikacija zdravstvenih pregleda unutar sistematskog pregleda – prilog Kolektivnom ugovoru.

 

7 misli o “Temeljni kolektivni ugovor za javne službe

 1. Koliko sam shvatio čl. 66. st. 8. novog TKU, ono što je meni najčešći slučaj, organiziranim prijevozom ne smatra se onaj koji ne omogućava redovit prijevoz na i s posla.

  Što bi značilo da mogu isplatiti 1,00 kn po kiometru. A isplatu u visini karte samo ako postoji organizirani i pravodobni javni prijevoz koji radnik ne koristi?

  Druga stvar, jesu li potpisnici navedenog TKU svjesni da se prijevoznici oglušuju na naše dopise u pogledu rasporeda prijevoza i cijena karata, da isto naplaćuju 250 kn i koliki je uopće problem navedeno dobiti od osoba kojima se ne da niti dići slušalicu.

  Sviđa mi se

 2. Medicina rada utvrđuje je li radnik zdravstveno sposoban obavljati posao (npr. u vrtićima postoji obveza da se prije zasnivanja radnog odnosa odgojitelja utvrdi njihova zdravstvena sposobnost za obavljanje posla odgojitelja). Sistematski pregledi bi trebali biti u funkciji prvencije bolesti i oni nisu obveza, već pravo koje radnik može i ne mora koristiti.

  Sviđa mi se

 3. Imam pitanje u vezi s ovim zdravstvenim pregledima: u mojoj skoli tajnica na oglasnu plocu stavi tablice s popisom zdr. usluge pa se ljudi zapisuju ko u ducanu. Radi se o ginekoloskim, proktoloskim, pregledima stitnjace i unutarnjih organa…
  Pitanje bi bilo: gdje spada ona medicina rada koja određuje radnu sposobnost?

  Sviđa mi se

   • Sve Ok, znam da po našem granskom kolektivnom ugovoru moramo stavljati samo na web škole i HZZ i na oglasnu ploču škole i HZZ, ali dolazi do kolizije TKU i Granskog……

    Sviđa mi se

  • Mjesto objave natječaja propisano je člankom 107. st. 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, dok je člankom 192. Zakona o radu uređen predmet kolektivnog ugovora (objava natječaja nije jedan od njih), dakle ne postoji obveza objave u Narodnim novinama.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s